Park, bahçe, kaldırım, ev yapımında kullanılan bazalt taşlara şekil veren ustalar, zahmetli işle geçimlerini sağlıyor.

Şırnak’ın İdil ilçesinin Turgut Özal Mahallesi’ne bağlı olan baraj yolu mevkiindeki boş arazilerden çıkarılan bazalt taşlar, ustaların elinde şekilleniyor. 35 dereceyi bulan sıcaklığın altında çalışan ustalar, taşları balyoz ve çekiç yardımıyla yontuyor. Büyük emeklerle şekillenen taşlar, tarihi mekanların restorasyonunda, park, bahçe ve kaldırım yapımında kullanılıyor. Ağır şartlarda çalışan ustaların günlük yevmiyesi ise 160 TL.

Siirt’ten İdil’e gelen ustalardan Ethem Özgü, geçmişte bu işi Ankara ve İzmir gibi kentlerde yaptığını belirtti. Daha önceden bölgedeki bazalt taşlarının varlığından habersiz olduğu için başka kentlere gittiğini söyleyen Özgü, daha sonra yönünü İdil'e verdiğini belirterek, "Gurbette çalışmak çok zor. Burada en azından ailemize yakınız ve haftada iki gün ziyarete gidebiliyoruz. Topladığımız taşları kiraladığımız arazilerde şekillendiriyoruz. Kazandığımız paranın yüzde 80’nini arazi sahiplerine veriyoruz" dedi.

TEK GEÇİM KAYNAĞI

Sipariş doğrultusunda hem Türkiye kentlerine kimi zaman da Irak'a taş gönderdiklerini aktaran Özgü,  "Taşa ne kadar çok emek verirseniz, o kadar güzel bir sanat ortaya çıkıyor” diye konuştu. Taşları ilk olarak balyozlarla kıran ardından çekiçle şekil veren Özgü, büyük güç gerektiren bu işi yapmanın zahmetli olduğunu ancak böyle para kazanabildikleri için de mutlu olduklarını söyledi. Arazide 10 kişiyle birlikte çalışan Özgü, işçi sayısının siparişlerin yoğunluğuna göre değiştiğini dile getirdi. Sıcak havada çalışmanın zorluklarını anlatan Özgü, tek geçim kaynaklarının bu olması nedeniyle buna katlandıklarını belirtti.

SICAKTAN ETKİLENMİYOR

Taş ustalarından Veli Acar da her yerde bazalt taşına rastlanılmadığını söyledi. Sabah saat 06.00’da iş başı yaparak karanlık çökene kadar çalışan Acar, taşın özelliğini şöyle anlattı: “Arnavut kaldırımı da bu taşlardan yapılıyor. Bazalt taşı yoğunluklu olarak park ve bahçelerde kullanılıyor. Ne sıcak ne de soğuktan etkilenmiyor. Diğer taşlar gibi değil, ömürlüktür.”

16 yıldır ekmeğini taştan çıkarttığını dile getiren Acar, "Akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz ama kimseye muhtaç olmadığımız için mutluyuz. Günde bine yakın taşa şekil versem alacağım para 160 TL’dir. Aldığımız para yapılan taş sayısına göre değişiyor” dedi. (M.A)

Editör: TE Bilişim