DİYARBAKIR - Kürdistan Komünist Partisi (KKP), kapitalizm ve ekonomik krizin işsizler, işçiler ve yoksullar üzerindeki yıkıcı sosyal sonuçlarına karşı “İş, iş, iş, 6 saatlik iş, herkese iş” sloganıyla startını verdiği emek kampanyasını, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde (GGC) düzenlediği basın açıklaması ile duyurdu. Açıklamaya KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada Vekil Nusrettin Maçin, pandemi koşullarında emekçilerin karşı karşıya kaldığı durumu, şu sözlerle sıraladı: “Yüzyıllardır her alanda erkeklerle eşit haklar için mücadele veren emekçi kadın artık ucuz ve yedek emek gücü bile olamıyor. Üniversite bitiren asgari ücrete bile iş bulamıyor. Küçük esnaf siftah yapamadan dükkânı kapatıyor. Mevsimlik tarım işçileri her yıl artıyor. Ama hiçbir sosyal hakları yok. Her yıl yüzlerce işçi yollarda trafik cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Ayrıca Türkiye kentlerinde ırkçı saldırılara uğruyor ve canlarını zor kurtarıyorlar.”

Diyarbakır, Antep, Van, Urfa ve bölgede tablonun daha ağır olduğunu vurgulayan Maçin, “İki kişiden biri işsiz, 10 kişiden 7’si borçlu. Milyonlarca işsiz, işçi, yoksul yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Sosyal kanser işsizlik, yoksulluk ve enflasyon tırmanıyor. Evde aş pişiremeyenlerin oranı artıyor! İşsizler, işçiler, kent yoksulları nefes alamıyor! Eşitsizlik uçurumu derinleşiyor, zengin daha zenginleşirken fakir daha da fakirleşiyor! Bir uçta yoksulluk diğer uçta milyarder sayısı artıyor. Bu tablo ağır sosyal sorun ve travmalara yol açıyor. İşsize, işçiye, evsize ‘yeter bıçak kemiğe dayandı’ dedirttiriyor” dedi.

 ‘SAVAŞ SİYASETİ KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR’

 Açıklamanın ardından konuşan KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, iktidarın işçilerin ve emekçilerin sorunlarını çözmesi gerekirken, savaş politikalarıyla çözümsüzlük yarattığını öne sürdü. Çiftyürek, işçilerin ve emekçilerin yaşadığı sorunları şöyle dile getirdi: “Erdoğan ne zaman sokağa çıksa ‘işsizim, açım’ feryatlarıyla karşılaşıyor. Çünkü işsizin, işçinin, yoksulun gerçek gündemi; işsizlik, enflasyon ve zam yağmurları…! Bu tablonun sorumlusu kapitalizm ve siyasi iktidarlarıdır. Buna karşı örgütlenmek, birlikte iş-ekmek-özgürlük mücadelesini geliştirmekten başka çıkar yol yoktur. Ya hep birlikte işsizliği, yoksulluğu, açlığı yaratan sömürgeci sömürü düzenine karşı mücadele edip insanca bir

 Çiftyürek, başlattıkları kampanya ile işsizliğe, yoksulluğa ve ağır sosyal sorunlara karşı herkesi mücadeleye çağırdı.

Editör: TE Bilişim