DİYARBAKIR - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Haziran Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre (TÜFE) Haziran ayı enflasyonu bir önceki aya göre 1,13, bir önceki yıla göre ise yüzde 12,62 oranında artış gösterdi. Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri yaptıkları açıklamalarla enflasyon rakamlarına dönük tepkilerini gösterdi.

BES Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol, Türkiye’nin döviz kurunun yükselişi ve pandemi süreciyle bir ekonomik sıkıntıya girdiğini belirterek, “Pandemi sürecinin ekonomide yarattığı tahribatın, gerçekliği yansıtmayan önlem paketleriyle aşılamayacağını yaşayarak görüyoruz. 2020 yılı bütçesinde başta askeri harcamalar olmak üzere, iç güvenliğe, diyanete ve kamu özel ortaklığı projelerine taahhüt karşılığı olarak devasa bütçeler ayrılmıştır. Bütçe revize edilerek bu kaynakların başta sağlık olmak üzere sosyal güvenlik ve sosyal yardımlara aktarılması dönemsel bir ihtiyaçtır. Genel olarak siyasi iktidarın yapması gereken 2020 yılı bütçesini revize ederek pandemi sürecinden olumsuz etkilenen kesimleri önceleyen bir yaklaşımla yeni bir bütçe hazırlamak, bütçenin finansmanı için başta servet vergisi olmak üzere gerçekçi adımlar atmaktır. Aksi takdirde açıklanan paketlerde ifade edilen rakamların gerçekliği tartışılmaya devam edecektir” diye konuştu.

“Yeni sözleşme yapılmalı”

 Enflasyonun yapılan toplu iş sözleşmesinin üzerinde gerçekleştiğine dikkati çeken İzol, kamu emekçileri ve emekliler için belirlenen 2020 yılı zam oranlarının son gelişmeler de göz önüne alındığında traji-komik oranlar olduğunu öne sürdü

Fiilen yapılan son toplu sözleşmenin hükmünü yitirdiğini belirten İzol, yeni bir toplu sözleşme sürecinin başlatılmasını talep etti.

Enflasyon rakamlarının kamu çalışanlarına yapılan zammın üzerinde seyrettiğini dile getiren İzol, zam taleplerini dile getirerek, şunları söyledi:

“Özellikle kamu bankaları aracılığı ile başta konut olmak üzere, otomobil, seyahat, konaklama ve beyaz eşyada açıklanan düşük faizli kredi paketleri sonucunda artan talep nedeniyle fiyat artışları ortaya çıkmıştır. Tüketimi zorunlu mal ve hizmetlerden başta gıda olmak üzere yüksek seyreden fiyat artışları son yıllarda yukarı yönlü hareket etmeye devam etmektedir. Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekliği yansıtmadığı ortadadır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz enflasyon farkı zam olmadığı gibi reel kayıplarımızı karşılamaktan oldukça uzaktır.”

Editör: TE Bilişim