DİYARBAKIR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçisi Abdulhalik Gündüz için açıklama yaptı. Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde yapılan açıklama önce Gündüz ve salgın nedeniyle yaşamını yitiren tüm sağlıkçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, 1 Haziran öncesi enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 90’dan 430’a çıkmasının sağlık çalışanlarına verilen koruyucu ekipmanların yetersizliği, kalitesizliği ve eski çalışma saatlerine dönülmesinden kaynaklı olduğunu öne sürdü.

Diyarbakır’da tüm hasta kapasitelerinin dolduğunun altını çizen Okorak, Sağlık Bakanlığı'nın gerçek verileri gizlemesinin toplumda ciddi anlamda rahatlığa neden olduğunu iddia etti. 

Tüm sorumluluğun gerçek verileri paylaşmayıp topluma “Neden önlem almıyorsunuz” diyen yetkililerde olduğunu öne süren Okorak, “Sağlık çalışanlarının iş yükü artmıştır. Bundan kaynaklı hastalarla daha fazla temas halinde olan sağlık emekçilerinin enfekte olması kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.

 İş yükü arttı, malzemeler kalitesiz

 Diyarbakır’da 1 Haziran öncesi efekte sağlık çalışanı sayısının 90’dan 430’a yükselmesine dikkat çeken Ok Orak, “Bunun sebebi normalleşme ile insanların sokağa daha fazla çıkması değildir. En büyük neden 1 Haziran sonrası çıkan genelge ile esnek çalışmanın sonlandırılıp eski çalışma düzenine gerin dönmekten kaynaklı olarak, sağlık çalışanlarının kovidli hastalarla daha uzun süreler temasta bulunması ve kullanılan malzemelerin her birime verilmemesi, verilen malzemelerin kalitesizliğidir” şeklinde konuştu.

 “Sağlık çalışanlarını ayırmayın”

 Sağlık emekçilerinin performans ücretlerine de değinen Ok Orak, artan iş yükü ve maddi sömürünün birçok sağlıkçıyı tükenmişliğe götürdüğünü söyledi. Bakanlığa seslenen Ok Orak, sağlık çalışanlarının ayırım yapılmaksızın 4/A kadrosuna geçirilmesini ve özlük, sosyal ile ekonomik haklarının hak edilen seviyeye getirilmesini istedi.

Editör: TE Bilişim