Mensure AÇIK/ÖZEL

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik sonrası 2018’de engelli bireyler için 45 dakika olan bir ders süresi, 40 dakika indirilmişti. Haftanın iki gününe tekabül eden 40 dakikalık eğitim süresi rehabilitasyon merkezindeki uzmanlar tarafından yetersiz olarak görünüyor. Konuya ilişkin Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açılamada bulunan Pera Rehabilitasyon Merkezi Müdürü ve Fizyoterapist Ramazan Çakar, engellilerin normal bireylere göre daha çok eğitime ihtiyacının olduğunu belirtti.

“Engellilerin ellerinden tutup onlara güzel bir gelecek bırakalım” diyen Çakar, “Çünkü onlar her şeyin en güzelini hak ediyorlar. Normal bireylerimiz tam gün eğitim görürken engelli bireylerin daha çok eğitime ihtiyacı var. Çünkü onlardan daha gerideler, daha fazla eğitim alması gerekir. Bu anlamda şuan günümüzdeki karşılanan eğitim maalesef yeterli değil” dedi.

Engelli bireylerin ailelerine seslenen Çakar, “Gerekli tedbirler doğrultusunda çocuklarınızı gönderin. Biz de merkezlerimizde hijyen ve koruma anlamında her türlü tedbiri alıyoruz. Eğitimlerinden ve tedavilerinden geri kalmasınlar. Geri kaldıklarında toparlanma aşaması onlar için zor oluyor. Yetkililerden de eğitim saatlerini artırmalarını talep ediyoruz. Çünkü var olan zaman engelli bireylerimiz için yeterli değil” ifadesinde bulundu. 

“Umut kaynağı olmak çok güzel bir duygu”

6 yıldır bu meslekle uğraştığını dile getiren Çakar, “Yaptığım işi çok seviyorum. Çünkü onların ellerinden tutmak ve onlara umut kaynağı olmak çok güzel bir duygu. Fakat 6 yıl içerisinde çabalarımızla bir şeyler yaptık, ama tabi ki yeterli değil. Engelli öğrencilerin eğitimleri 40 dakika ve bu da haftanın iki gününe tekabül ediyor. Bireysel eğitimi olan haftada iki saat ders alırken bireysel+grup olan bireylerimiz de haftada 3 ders alıyor ve bu engelli çocuklar için uygun değil, hatta bir eksikliktir. Normal bireylerimiz tam gün eğitim görürken, engelli bireylerin daha çok eğitime ihtiyacı var. Çünkü onlardan daha gerideler daha fazla eğitim alması gerekir. Bu anlamda şuan günümüzde karşılanan eğitim maalesef yeterli değil” diye konuştu. 

Sadece kendilerinin değil ailelerin de yetkililerden yardım beklediğini ifade eden Çakar şunları söyledi:

“Biz olabilecek tüm gücümüzle her şeye varız. Bu eğitimin sıkılaşması için ciddi anlamda bir çalışma yapılması gerekiyor. Pandemiden söz edecek olursak bu süreç tabi iyi etkilemedi. Haziran’ın 15’ne kadar kapalıydık. Bu zaman zarfında gerileme oldu, ailelerde farkındaydılar kazanılan davranışlarda gerileme olduğu tespitine vardılar. Bu süreçte onlarda bu durumdan çok rahatsız oldu. Pandemi ciddi bir durum söz konusu şuan için karşılıklı umut ettiğimiz şey bu açığı kapatmak.”

Editör: TE Bilişim