Ziraat Yüksek Mühendisi ve Diyarbakır Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Adayı Mustafa Aslanhan, tarım arazilerindeki bilinçsiz sulamanın topraklarda tuzluluk ve çoraklaşmaya neden olduğunu ifade ederek, ıslah çalışmalarının yapılmasını, basınçlı sulama sistemleri teşvik edilmesini ve çiftçilerin eğitilmesini istedi.

Aslanhan, ilk kez 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu’na göre her yıl 11 Haziranı takip eden ilk pazar günü kutlanan Toprak Bayramı’na ilişkin açıklama yaptı. Aslanhan, toprakta yaşanan erozyonun, uzun yıllar sonucunda oluşmuş verimli toprakların anında elden çıkmasına neden olduğunu söyleyerek, “Sadece bir karış kaybedilen toprağın bile yeniden oluşumu yılları, hatta yüzyılları bulabileceği gerçeği toprak sorununun ne kadar büyük bir tehdit olduğunu ortaya koymaktadır. Aralarında ülkemizin de yer aldığı pek çok ülke erozyon nedeniyle kuraklık ve çölleşme tehlikesi ile karşı karşıyadır” dedi.

Arazilerin verimli kullanılması için çağrı yaptı

Toprak kaybına engel olunmasının çok önemli olduğunun altını çizen Aslanhan, “İnsanların kullanımına sunulan topraklar ancak korunarak gelecek nesillere miras olarak bırakılabilir” ifadelerini kullandı.

Toprakların rüzgar ve su erozyonu, çoraklaşma, toprak kirliliği ve amaç dışı kullanım gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu bilgisini veren Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Aslanhan, artan nüfusla toprağın kullanılamaz hale geldiğini ve verimden düştüğünü belirtti. Aslanhan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “Artık bir karış dahi kaybedecek toprağımız olmadığı, gıda için toprağın olmazsa olmaz olduğu, bütün toplumda bilinçle hareket edilmesi sağlanarak, toprağımıza daha fazla sahip çıkılmalı, ülkemizdeki tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının sınırlandırılması sağlanmalıdır.

Bazı bölgelerimizde tarım arazilerimizin uzun yıllar bilinçsiz bir şekilde sulanması tarım topraklarımızda tuzluluk ve çoraklaşmanın görülmesine neden olmuştur. Bu durumda olan topraklarımızda ıslah çalışmaları yapılmalı, basınçlı sulama sistemleri teşvik edilmeli, çiftçilerimiz eğitilmelidir.

Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza, toprağın önemi çok iyi anlatılmalı, toprak sevgisi, çevre koruma bilinci aşılanmalı, topraklarımızı koruma konusunda bilinç oluşturarak gelecek nesillere topraklarımızı sağlıklı ve temiz bir şekilde bırakmak görevimiz olmalıdır.”

Geçen yıl kongrede çıkan kavga nedeniyle mahkemelik olan Diyarbakır Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne Başkan Adayı olan Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Aslanhan, bu konuya dair şunları söyledi:

 “Nisan 2019 tarihinde Birliğin Mali Genel Kurulu’nda tespit ettiğim bazı sıkıntılı durum ve yolsuzluklarla alakalı hukuki mücadelem devam etmektedir. Yıllar sürse de bu işin peşini bırakmayacağım. 8 Mart 2021 tarihinde mevcut başkanın üyelere haber vermeden gizli Genel Kurul yapmasını engelledim. Hatta Genel Kurula seçim maddesi ekletip seçim de yaptırdım. Büyük bir farkla seçimi kazanmama rağmen kendisi ve akrabaları tarafından resmi evraklar yırtılmış, arbede çıkarılmış ve Genel Kurulun iptal edilmesi sağlanmıştır. Mevcut Başkan Genel Kurul için her türlü oyuna ve düzenbazlığa başvurmaktadır.

Ben aylardır kapı kapı, üye üye, köy köy, mezra mezra dolaşıyorum; tüm üyelerle tanışmaya gidip sorunlarını dinliyorum ve sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorum. Mevcut başkan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın illere ıslah amaçlı sunmuş olduğu birtakım projeleri seçim amaçlı kullanmaya çalışmaktadır. Bu durum tüm üyelerimizi tedirgin etmiştir. Seçim günü üyelerin aleyhine seçme ve seçilme haklarıyla alakalı atılacak her yanlış adım kötü sonuçlar doğuracaktır. İlimizin Resmi Kurumları’nın özellikle Valilik ve Tarım Orman İl Müdürlüğünün bu konuya ivedilikle yaklaşması gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim