DİYARBAKIR - Eczacılık sektörü, Ekim ayında Ankara’da miting düzenleyecek. Mitingde, ilaç sıkıntısı, ilaç fiyatları ve eczacıların yaşadığı sıkıntılar dile getirilecek. Diyarbakır Eczacılar Odası, “Ülke çapındaki birçok eczane kapanma noktasına geldi” açıklaması yaptı.

Diyarbakır Eczacılar Odası, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyelerinin de katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda “Eczacıya Hak Ettiği Değer Verilmelidir” hedefiyle başlatılan, eylem süreci değerlendirildi.

Toplantıdan sonra eczacılık sektörünün yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilen yazılı açıklamada, “Eczaneler ekonomik sorunlarla boğuşuyor. 13 yıl sonra güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi günümüz koşulları ile uyumlu değil. Eczane kârlılık oranları temel giderlerimizi bile karşılamaktan çok uzak. Ülke çapında eczanelerimizin yarısı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya! Uygulanan yanlış politikalar sonucu hastalarımızın tedavisi için ihtiyaç duyulan ilaçlar eczanelerimizde yok. Karşılayamadığımız her reçete, toplum sağlığının biraz daha bozulması demektir. Hastalarımıza ilaç yok demek istemiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Eczacılık fakültelerinin plansız açıldığını, 57 fakülteden sadece 15’inde standartlara uygun sayıda akademik kadro olduğuna dikkat çekilen açıklamada, eczacıların mevcut sorunları dile getirmek için, Ekim ayında Ankara’da miting düzenleyeceği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Kamuda çalışan eczacılarımızın maaş, özlük hakları ve çalışma koşulları tüm taleplerimize rağmen iyileştirilmedi. Aynı şekilde kamudan emekli olan eczacılarımıza, hakkaniyetli, insanca ve yaşanabilir emeklilik koşulları sağlanmadı. Kamu eczacılarımızın haklarının verilmesini istiyoruz!

Ülke çapında 28 bin 700 eczanemize her gün 2 milyon vatandaşımız ayak basıyor. Bunun yanında kamuda, sanayide, akademide eczacılar kesintisiz sağlık hizmeti veriyor. Bizler halk sağlığının vazgeçilmez beyaz halkasıyız!”

Editör: TE Bilişim