Yaz aylarının son deminde sıcak havalar halen boğucu etkisini sürdürmeye devam ederken, köylüler kış hazırlıklarına demir attı. Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde bulunan Gabar Dağı’nın eteklerinde kış hazırlıklarına şimdiden başlandı. Yüksekliği 700-1800 metreyi bulan dağın yamacındaki köylerde yaşayan insanlar, sert ve uzun geçen kış aylarına hazırlanıyor. Bu hazırlıklardan biri de pekmez yapımı. Dağın eteklerindeki bağlardan toplanan üzümler, güzelce yıkanıp sapları ayıklanıyor. Daha sonra kurulan ocakların üzerine yerleştirilen kazanlara boşaltılıp, ateşin üstünde saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Tüm bu uğraşın büyük bölümünde ise kadınların eli var.

EMEK İSTEYEN BİR İŞ

Sabah erken kalkıp gittikleri bağdan topladıkları üzümleri çöplerinden ayıklarken, bir yandan bu yıl yağışların azlığından kaynaklı üzümlerin büyük bölümünün yanmış olmasından yakınan kadınlardan Rihim Atabey, nasıl pekmez yapıldığını şöyle anlattı: "Pekmez yaparken üzümü toplayan, ayıklayan ve yıkayan gruplar şeklinde iş bölümü yapıyoruz. İlk olarak getirilen üzümü ayıklayıp, yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra da ilk aşamada içine biraz toprak atıyoruz. Toprak içindeki mikropları öldürmek için. Mikroplar öldükten sonra üzümleri ezip,  şırasını süzgeçten geçiriyoruz. Şırayı büyük kazanlara bırakarak ateşin üzerinde koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Daha sonra da pekmez hazır hale geliyor. Oldukça emek isteyen bir iş.”

BİR KISMI SATILIYOR

Her iş gibi bu işte de en fazla kadınların yorulduğunu dile getiren Leyla Atabey de "Kış yaklaştı, hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekiyor. Bu yüzden de pekmez yapımına hız verdik” diye belirtti. Emine Atabey, her yıl bu aylarda topladıkları üzümlerden yaptıkları pekmezin bir kısmını kış için kendilerine ayırıp, bir kısmını ise sattıklarını dile getirdi. (M.A)

Editör: TE Bilişim