Meslek örgütleri konuya ilişkin İHD Diyarbakır Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), DİSK Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği üyelerinin katıldığı toplantıda, “Gazeteciler, kamuoyunun bilgilenmesi, halkın haber alma hakkının teminatı olan kişilerdir” denildi.

Yapılan açıklama özetle şöyle: “Bir süre önce Suruç katliamı anmalarına yönelik, son olarak da Konya’da Kürt yurttaşların katledilişini protesto gösterilerinde gazeteciler yine kolluk güçlerinin şiddetine maruz kaldılar. İstanbul’da ırkçı/faşist bir güruhun saldırısına maruz kalan gazeteciler Enes Sezgin, Taylan Öztaş, Derya Saadet, Ceylan Bulut, Rojin Altay ve Hayri Tunç darp edildi, görevlerini yapmaları engellendi. Üstüne üstlük 2 gazeteci arkadaşımız saldırıya maruz kalmalarına rağmen polis tarafından gözaltına alındı. Gazeteciler Enes Sezgin ve Taylan Öztaş, gözaltına alındıkları sırada da bu kez polisin şiddetine maruz kaldı. Ayrıca Diyarbakır ve Van’da da gazeteciler polisin saldırısı ve engellemeleriyle karşılaştı. Sahada haber takibi sırasında engellenen ve şiddete maruz kalan meslektaşlarımıza dönük bu uygulamalar aslında gazetecilerin nasıl etkisiz kılınmak istendiğinin açık kanıtıdır.

Gazeteciler, kamuoyunun bilgilenmesi, halkın haber alma hakkının teminatı kişilerdir. Kimsenin emir eri veya casusu/ajanı değildir. Gücünü mesleğinden ve okuyucusu/takipçisinden alır. Devletin ilgili organları da bir bilgiyi ancak gazetecinin haberini yayınladığı açık kaynaklardan alabilir... Gerçeğin yanında yer alan ve halkın haber alma hakkını savunan gazetecileri de bu tür uygulamalara karşı dayanışmalarını büyütmeye ve seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim