Diyarbakır - Basın İlan Kurumu(BİK) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hazırlanan "Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” yapıldı.

Diyarbakır'da bir otelde yapılan çalıştaya, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Diyarbakır Şube Müdürü, Emrullah Kaya, BİK Şube müdürleri, Diyarbakır ve bölgedeki gazete çalışanları, yöneticileri ve imtiyaz sahipleri katıldı.

Çalıştay'ın açılış konuşmasını BİK Diyarbakır Şube Müdürü, Emrullah Kaya, yaptı. Ardından BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran söz aldı.

 "Çürük merdivenle çatıya çıkılmaz" diyerek  medyanın dijital dönüşümünde yerel medyanın sağlam bir altyapı ile yer almasının önemine değinen Duran, Diyarbakır'ın tarihsel anlamı ve önemi üzerine kısa bir giriş yaptı.

Yerel medyanın  'İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi' konusunda  gerekli adaptasyonu biran önce gerçekleştirmesi gerektiğine işaret eden Duran, İnternet medyasında önemli olanın haberi önce girebilmek olduğunu ancak bu durumun da haberin ayaklarının sağlam bir şekilde oluşturulması ve haberin doğruluğunun güvenirliği konusunda bazı sıkıntılara neden olabildiğini ifade etti.

Yazılı medya internet mecrasına güçlü bir şekilde adım atabilmeli

Duran, bir çok haberde haberin doruluğunun teyit edilmesi çabasına ne yazık ki haber yayınlandıktan sonra girişildiğini belirtti. Haberin hızlı bir şekilde geçilmesinin yanısıra haberin doğruluğunun teyit edilmesinin de habere olan güvenilirlik açısından çok önemli olduğunu dile getiren Duran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Medyanın dijital dönüşümünde yazılı medyamızın kalemleri etkili oldu ancak hızlı büyümenin, ilerlemenin getirdiği birtakım yanlış aktörler de sahaya girebiliyor. İnternet medyasında önemli olan en hızlı bir şekilde haberi girebilmektir. Bunun çek edilmesi lazım, doğruluğunun yanlışlığının tartışılması lazım. Ama en hızlı giren dijital ortamda en çok tıklamayı alıyor. Dolayısıyla siz bunu hızlıca girebilmelisiniz. Yani, haberin doğruluğunu sonradan tespit ediyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım değil, çünkü büyük mağduriyetler oluşturabiliyor. İşte biz köklü, geçmişe dayalı bir kültürü olan gazetelerimizin de kendi internet mecralarını oluşturup, bu işte emek harcayarak, tabii biraz da masraf yaparak bu mecrayı geliştirmeleri ve aynı mantıkla aynı çizgiyle bu mecrada var olmalarını bekliyoruz, talep ediyoruz. İşte bu merdivenin çürük olmaması gerekiyor. Bu kapsamda söz konusu bu eğitimleri başlattık. İnşallah Anadolu'nun farklı yerlerinde bu eğitimleri sürdüreceğiz. Sizlerden de beklentimiz, Basın İlan Kurumu olarak bu işin, yazılı medyanın sürdürülmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Malum geçen medyaya da yansıdı, Sayın Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül, tartışılan bir konuyu, icra, iflas ilanlarının Yeni Yargı Paketinde kaldırılmasına dönük tartışılan bir konuya son noktayı koydu. Bu konuda Sayın Bakanımıza teşekkür ettiğimiz gibi, Sayın Fahrettin Altun'a da teşekkür ediyoruz. Gerekli girişimlerde bulundular. Bu gelişme yazılı medyanın devamı için çok önemli bir adımdı ve inşallah devamı yeni projelerle gelecek."

Duran'ın konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi gazetecilerin BİK Genel Müdürü Duran'a soruları ve Duran'ın yanıtlarıyla devam etti. Soru cevap bölümünde ağırlıklı olarak yerel gazetelerin ekonomik sorunları tartışıldı. Ardından eğitime katılan gazetecilere İnternet Haberciliği Eğitim Sertifikası verildi.

Haber Celal Kuzu

Editör: TE Bilişim