Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Eylül- Ekim ayı Kovid-19 raporunu, Zoom programı üzerinden açıkladı. Raporda, Diyarbakır’da bazı günler 800’ün üzerinde olmak üzere ortalama 500-600 Kovid-19 vakasının tespit edildiği belirtildi. Yine bu süreçte bin 182 sağlık çalışanına Kovid-19 tanısı konulduğu, 13 sağlık çalışanın ise yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

Aile Sağlık Merkezleri'nde hasta yoğunluğunun arttığı belirtilen raporda, "ASM'lerde görev alan sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman dağıtımının yetersiz olduğu, tüm talep ve girişimlerimize rağmen sahada çalışan sağlıkçıların güvenliğinin göz ardı edildiği tespit ettiğimiz önemli konulardan biridir" denildi.

 Raporda, okullarda gerekli önlemlerin alınmadan belirli sınıflar için yüz yüze eğitime geçme kararına alındığını öne sürülerek, bunun sonucu olarak kentte her gün onlarca öğretmenin, okullarındaki mesai arkadaşlarının pozitif çıktığını belirterek, hastanelere başvurduğu belirtildi.

 SU zamları toplum sağlığını tehlikeye attı

 Raporda, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğü'nün, bu yılın Ocak ayında Diyarbakır merkez ve ilçelerinde suyun metreküp fiyatına yüzde 35-330 oranında zam yaptığı dile getirilerek, "Zammın üzerinden bir yıl geçmeden ikinci defa yüzde 24,82-112,40 oranında değişen zam yapıldı. İnsanların temel ihtiyacı olan suya daha çok gereksinim duyulduğu pandemi sürecinde suya kolay ulaşımın önemi artmıştır. Bilim insanları pandemi sürecinde Kovid-19 ile mücadelede sık sık el yıkamanın ve bulunduğumuz çevreyi hijyenik hale getirmenin önemini vurgulamaktadır. Bunun da ön koşulu insanların suya daha kolay ulaşabilmelerinden geçer. Böyle devam ederse ev ve işyerlerinde suya yapılan zamlardan kaynaklı gerekli hijyen koşulları sağlanamayacaktır. Bu sebeple yaygınlaşan Kovid-19 virüsü toplum sağlığını daha fazla tehlikeye atacaktır" denildi.

Editör: TE Bilişim