Haber Nermin Zengin

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır’da 13-17 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenen Gurme 2019 Diyarbakır 2. Yöresel Lezzetler Fuarı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından yazılı bir basın açıklamasıyla değerlendirildi.

DTSO tarafında yapılan açıklamada,  5 gün süren fuarda gerçekleştirilen yarışmalar, workshop çalışmaları, tadım atölyeleri ve Gastronomi çalıştayı katılımcılardan ve ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğü söylendi.

Fuara Ankara, Antalya, Malatya, Çanakkale, Tekirdağ, Van, Bingöl, Elazığ, Batman, Şırnak, Doğubeyazıt, Söke, Nusaybin gibi farklı15 il ve ilçeden oda ve borsalar heyetleri ile birlikte katılım sağlandığı belirtilen açıklamada, “Fuarda Diyarbakır’da ilk defa düzenlenen “Gastronomi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştay ile ilk defa kentte yöresel ürünlerin ve lezzetlerin korunması, üretimi ve sürdürülmesi ile ilgili farklı yapıların bir araya geldiği ve yol haritasının oluşturulduğu bir çalışma yapıldı. Dışardan fuar kapsamındaki çalıştay, yarışma ve workshop çalışmalarına katılım sağlayan 50 konuk, kentin tarihi yerlerini de gezerek tarihi alanlar ve turizm güzergahında yöresel ürünlerin ne kadar yer aldığı, sunumu ve tanıtımı ile ilgili incelemelerde bulundu” denildi.

Bölgesel gastronomi turları için çalışma yapılmalı

Gurme fuarı ile Diyarbakır ve bölge düzeyinde yöresel ürünlerin lezzetlerin tanıtımı ile ilgili önemli bir ivme kat edildiği ifade edildi. Açıklamanın sonunda, “Kültür, inanç turizm güzergahları gibi gastronomi turları içinde salt Diyarbakır değil, bölgesel düzeyde gastronomi tur güzergahlarının oluşturulması oldukça önemli. Diyarbakır değil, bölge illerinin de katılımı ile bölgedeki yöresel ürün zenginliğini ve bölgesel düzeyde gastronomi turizminin gelişebileceğini gösterdi. Gelecek yıl aynı şekilde yöresel ürünlerin üretim, tadım çalışmalarına yer verilen, gastronomi tur güzergahının altyapısını oluşturan bir fuar organizasyonu düzenlemeyi hedefliyoruz. Yaptığımız bu çalışmanın Mezopotamya Gastronomi Rotasının oluşturulmasına da önemli katkılar sunduğunu düşünüyoruz.”

Editör: TE Bilişim