Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atığın miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve dönüştürülmesi amacıyla başlatılan "Sıfır Atık ve Çevreye Saygı Eğitimi" kapsamında Diyarbakır Öğretmen Evi konferans salonunda bir program düzenlendi.

Programa Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, eşi Ayşe Güzeloğlu, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal ve eşi, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman ve eşi, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem ve eşi, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak ve eşi, Büyükşehir Belediyesi Daire başkanları ile ADEM’lerde eğitim gören kursiyerler katıldı.

‘Sıfır atık geleceğe yaşanılır bir çevre bırakmak adına zorunlu bir projedir’

Programda konuşan Güzeloğlu, sıfır Atık Projesi’nin Türkiye’de başlayıp dünyaya örnek olması gereken bir proje olduğunu ve herkesin bu projeye destek vermesi gerektiğini belirti. Sıfır Atık Projesi’nin Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatıldığını hatırlatan Güzeloğlu, “Sıfır atık inancımız açısından temizlik ve sağlık başta olmak üzere her alanda çok gerekli ve çok önemli bir konudur. Sıfır atık çevremize saygı duymak, çevreyi korumak, geleceğe bizden sonraki çocuklarımıza kuşaklara temiz ve yaşanılır bir çevre bırakmak adına zorunlu bir projedir. Bu konuda gerçekten yaklaşık iki yılı aşkın sürede Türkiye'de her alanda çok önemli bir farkındalık oluşturuldu. Diyarbakır'da başlatacağımız çalışmalarla bugün ortaya koyacağımız farkındalıkla her birinizin sahiplenmesi ile bu proje Diyarbakır'da örnek bir düzeye ulaşacak. Aslında herkesin yapması gereken hepimizin katkı koyması gereken bir proje sıfır atık; Bu proje yaşadığımız çevreye eve sokağa, mahalleye, hayatın her alanına değer katan bir projedir. Bu noktada toplantı sizlere ve sizlerin şahsında bundan sonra yapılacak seminerlerle Aile Destek Merkezimizdeki tüm hanımefendiler özellikle bilgilendirme amacı taşıyor. Çöplerimizi mümkün olduğu kadar az bir atıkla en az atığa konu yapmak ve atıkları yani çöpleri de ayrıştırmak plastik, cam, metal ve doğal olmak üzere her birini ayrı ayrı ayırarak onların yeniden kazanılmasını sağlamak” dedi.

‘Plastik poşet kullanımı çok aza indi’

Güzeloğlu, 1 ton atık kâğıdın geri dönüştürdüğünde yaklaşık 20 ağacın kesilmekten kurtulduğunu, 1 ton camın geri kazandırıldığında yaklaşık 1 petrolün kullanılmasından tasarruf edildiğini söyledi. Diyarbakır’da yeni bir dönem başlatıyoruz

Diyarbakır olarak çevre konusunda yeni bir dönem başlatacaklarını ifade eden Güzeloğlu, “Şimdi biz de Diyarbakır olarak özellikle çevre konusunda yeni bir dönem başlatıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda ve her başlıkta temiz yaşanabilir ve güzel bir şehir elde etmeye başlıyoruz. Bu noktada atık yönetimi de en öncelikli konumuz ve bu yıl içerisinde Diyarbakır için çok önemli olan ama maalesef bugüne kadar gerçekleşmeyen katı atık çöp ayrıştırma merkezini de İnşallah ihale edeceğiz. Diyarbakır'ın katı atıklarının ayrıştırılacağı bütün bunların sıfır atık projesi ile bütünleştirilerek çöp ve atık vasıflarına göre geri kazandırılacağı ve çöpün bugünkü vahşi depolama yerini insan ve çevre sağlığına zarar vermeyen bir boyutta depolanacağı projemizi inşallah bu yıl içerisinde ihale edeceğiz. Bu projemizi 2020 sonu itibariyle tamamlamayı hedefleyeceğiz. Aile Destek merkezlerimizin hepsinde bu anlamda bugünden itibaren çok yoğun bir eğitim vereceğiz. Sizlerin öncelik etmesini, evdeki hanımefendilerin, annelerinizin hem eşlerine hem çocuklarına öncülük etmesini istiyoruz. Siz bu projeyi sahiplenirseniz bu proje başarıya ulaşacaktır” ifadesinde bulundu.

Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından Ayşe Güzeloğlu’na projeye verdiği destekten dolayı plaket verilirken Ayşe Güzeloğlu ile Protokol üyelerinin eşleri tarafından ADEM’lerde eğitim gören kursiyerlere hediyeler verildi.

Editör: TE Bilişim