Dicle Nehri üzerinde inşa edilen ve adı Veysel Eroğlu olarak değiştirilen Ilısu Barajı göleti nedeniyle Batman'ın 12 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yeri su altında bırakıldı. Değişen iklim koşulları sonucu artan kuraklık nedeniyle su altında kalan tarihi yapı ve yerleşim yerleri gün yüzüne çıktı. Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ın kapsama alanına giren baraj göletindeki su seviyesinde 30 metrelik bir düşüş meydana geldi. 

Hasankeyf’te bazı tarihi eserler, Yeni Hasankeyf'in alt kısmında bulunan ağaçlar, evler, asfalt yol ile 1960'lı yıllarda Hasankeyf-Batman karayolu için Dicle Nehri üzerine yapılan köprünün üzerindeki tabela, suyun azalması ile birlikte gün yüzüne çıktı. 

Ekoloji aktivisti Rıdvan Ayhan, barajdaki su seviyesinde 30 metrelik bir düşüşün yaşandığı belirterek, bununla beraber, tarihi yerlerinde tekrardan gün yüzüne çıktığını söyledi.

Minaresi taşındıktan sonra kalanının üstü beton ile kapatılan 650 yıllık Koç Camii ile Küçük Hasankeyf Kalesi’nin de gün yüzüne çıktığını kaydeden Ayhan, tarihi eserlerin zarar görebileceği uyarısında bulundu.

Su altında kalan bazı mağara ve evlerinde açığa çıktığını kaydeden Ayhan, suyun debisinin daha da düşmesi ile daha birçok mağara, ev ve tarihi yerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Tüm uyarılara rağmen baraj yapıp doğal denge ile oynayanların bununla yetinmeyip tarihi Hasankeyf’i su altında bıraktığını kaydeden Ayhan, doğanın dengesi ile oynamak isteyenlere doğanın cevabın çok sert olduğunu söyledi. (M.A)

Editör: TE Bilişim