Diyarbakır Tabip Odası, “Temmuz-Ağustos Kovid-19” raporunu internet üzerinden gerçekleştirdiği toplantıyla açıkladı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan ve gazeteciler toplantıya katıldı.

Raporu okuyan Turan, Diyarbakır’da bazı günler 650-700, ortalama 400-450 hastanın salgına yakalandığını öne sürdü. 700’ün üzerinde hastanın hastanelerin kliniklerinde, 135’in üzerinde hastanın ise yoğun bakım ünitelerinde tedavi altında olduğunu söyleyen Turan, süreç boyunca kentteki 600’e yakın sağlık çalışanına salgın tanısı konduğunu belirtti. 

TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya ise, “TTB olarak Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin en az 10 katı kadar hasta sayısı, en az 3 katı kadar da vefat sayısı olduğunu düşünüyoruz. Bakanlık doğruları söylemiyor” iddiasında bulundu. 

Diyarbakır Tabip Odası raporda önerilerini ise şöyle sıraladı:

“*Tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeksizin periyodik olarak test yapılmalıdır.

 *Testlerin hastaneler dışındaki yerlerde de uygulanmasına yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır.

 *Olası salgın artışı için Kovid-19 klinikleri ve yoğun bakım üniteleri arttırılmalıdır.

 *İşyeri güvenliğine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.

 *ASM çalışanları tükenmişlikle karşı karşıyadır. İş yüklerini insani sınırlara çekecek düzenlemelere gidilmelidir.

 *Mesleklerini yaparken yakalandıkları ve ölümle sonuçlanabilen Kovid-19 hastalığı sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.”

 *Kovid-19 hastalığına yakalanan sağlık çalışanlarının işe dönüş kriterleri hastalığın şiddeti, ortaya çıkan sekel ve viral yük dikkate alınarak, uluslararası klavuzlara uygun olarak belirlenmelidir.”

Editör: TE Bilişim