DİYARBAKIR - Ağır hasta tutuklu 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, 22 Ekim 1993’de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde İl Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’a yönelik gerçekleşen suikastta yer aldığı suçlamasıyla 26 yıldır tutuklu bulunuyor. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Özkan'ın, guatr, bağırsak, kalp, yüksek tansiyon, kabızlık ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarının yanı sıra beyninde baloncuk, gözlerinde katarakt ve kemik erimesi rahatsızlıkları bulunuyor. Cezaevinde kaldığı süre zarfında 5 kez kalp krizi geçiren, 4 kez anjiyo olan Özkan’ın kalbine de stent takıldı. Boğazında kötü huylu guatr bulunmasına rağmen ilerlemiş yaşı dolayısıyla risk bulunduğu için ameliyat olamayan Özkan’ın tahliyesine ilişkin yapılan tüm başvurular olumsuz sonuçlandı. İhtiyaçlarını dahi karşılayamayacak haldeki Özkan’a cezaevinde aynı koğuşu paylaştığı oğlu Ahmet Özkan bakıyor.

 SON DURUŞMADA TAHLİYE EDİLMEDİ

 Hakkında verilen yeniden yargılama kapsamında 16 Eylül’de Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada  Özkan’ın, sağlık sorunlarının yanı sıra mahkeme başkanının söylediklerini bile duyamayacak durumda olmasına rağmen tutukluluğunun devamına karar verildi.

Özkan’ın avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin tahliye edilmesi için Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını belirterek, bu başvuruların uzun sürmesi nedeniyle kaygılı olduğunu dile getirdi. 

Birçok hastalığı olmasına rağmen Özkan’a  Adli Tıp Kurum'u (ATK) tarafından da “cezaevinde kalabilir” şeklinde rapor verildiğini hatırlatan Çelebi, “Haftada üç dört kez hastaneye, sadece kontrol amacı ile götürülüyor. İyileştirmeye dair herhangi bir tedavi uygulanmıyor. Adeta ölüme terk edilmiş. Böylesi ağır bir hasta tutuklu bir an önce tahliye edilmeli. Cezaevinde yaşamını yitirmesi halinde insanlık vicdanı büyük bir yara alır ve hukuki açıdan çok şey kaybettirir” diye konuştu. (M.A)

Editör: TE Bilişim