Fuat Bulut /  Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır’da faaliyet gösteren ve bölgenin en büyük hastaneleri arasında yer alan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin bulunduğu binaya, 6 ay önce üç GSM şirketi tarafından baz istasyonu kurulduğu ortaya çıktı. Olaya tepki gösteren Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Baz istasyonunun hastane üzerine kurulması doğru değil. O binada NST testinin yapıldığı gibi bir sürü değerli cihaz var. Bu cihazların elektromanyetik dalgalardan etkilenme boyutu da var” dedi. 

“HASTANEYE KURULMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

Baz istasyonunun kuruluğu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin hemen yanında 1000 yataklı Süleyman Bin Halid Öğrenci Yurdu da bulunuyor. Söz konusu baz istasyonlarının 6 ay önce kuruluğunu ve her GSM şirketinin yıllık 12’şer bin dolar ücret ödediğini öğrendiklerini ifade eden Dr. Halis Yerlikaya, “Baz istasyonunun hastane üzerine kurulması doğru değil. GSM istasyonlarının kurulduğu binaya çok zararı olmasa da çevresine zararının olduğunu biliyoruz. O bina sıradan bir hastane değil, bir kadın doğum ve çocuk hastanesi. Bu daha da ayrı bir hassasiyet oluşturuyor. Çocuklara ve kadınlara daha etkisi yüksek. O binada bir sürü cihaz var. NST testinin yapıldığı cihaz var. Elektromanyetik dalgalardan etkilenme boyutu da var” dedi.

“KULAK ÇINLAMASI, TANSİYON, UYKUSUZLUK VE DİKKAT DAĞINIKLIĞNA NEDEN OLUYOR”

Baz istasyonlarının halk sağlığı açısından olumsuz sonuçlara yol açacak etkilerine dikkat çeken Dr. Yerlikaya, “Kansere yol açtığına dair veri yok. Kulak çınlaması, tansiyon yüksekliği, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı yarattığına dair veriler var. Bir yan etki ve hastalık yapıcı boyutu var. Ayrıca o baz istasyonunu gören hasta ve sağlık çalışanlarının psikolojik olarak etkilemesi durumu var” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim