Mensure Açık / Özel Haber 

DİYARBAKIR - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için tarım ve hayvancılığın öncü kuruluşu olarak görülen, Diyarbakır'da Tarım ve Orman Bakanlığınca bin 186 dönüm alanda 22 milyon 200 bin lira bütçe ile 2009 yılında kurulan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin (Besi OSB) sorunları çözüm bekliyor.

Başta OSB’nin merkezden uzak oluşu, yolunun çok kötü olması, yine gelen insanların yön tarifi olmadığından dolayı yolları bulamaması, PTT/kargo gibi araçların gelememesi, internet erişiminin ağır olması, iletişim şebeke hatlarının zayıf olması ve çevre düzenlemesi gibi sorunlar üreticiyi zora sokuyor.

Konuya ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamada bulanan Besi OSB üreticileri, mevcut sorunların çözümü halinde hayvancılıkta Diyarbakır’ın daha fazla yol alabileceğini belirttiler.

Besi OSB’nin yıllık besi kapasitesi 32 bin, yıllık 15 bin ton kırmızı et üretimine sahip olduğunu ve 600 milyon TL’lik ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu belirten üreticiler, “Günlük 300 büyükbaş, 2000 küçükbaş kesim kapasitesinde olup entegre bir tesis” olduğunu söylediler.

Üreticiler, 5 MWh'lik atık bertaraf tesisi ile Türkiye'nin doğusunun ilk tesisi olma özelliğine sahip olduğunu da ifade ettiler.

Besi OSB’nin önemine de değinen üreticiler, “Bölge ekonomisine büyük katkı sunuyor. Direk 500, dolaylı olarak da 1000 kişiye istihdam sunmaktadır. Besi OSB projesinin temel amacı besiciliği modern yöntemlerle hayvansal üründe verimliliği arttırmak, bölge ve ülke ekonomisine katkısını sağlamaktır. Besicilik alanında organize bir alan oluşturarak, bu sektörde faaliyet gösteren kişi ve firmaların, burada sağlıklı bir çalışma alanına  kavuşmasını sağlamak” diye konuştular.

Besicilik alanında sağlanacak yeni iş olanakları ile şehrin ve bölgenin istihdamının arttırılmasını amaçlayan Besi OSB, besicilik sektöründeki yeni yatırım olanaklarının ve katma değer yaratan yatırım alanlarını oluşturduğunu kaydeden üreticiler, “Besiciliğin yanı sıra, hayvan pazarı ve ya borsası, kesim hane ve soğuk hava depoları, sanayi tesislerinin kurulması ile kaçak ve kontrolsüz hayvan ithalatı ve girişine engel olunacak ve bölge bir büyükbaş besi hayvancılık üsttü haline gelecektir” dediler.

Editör: TE Bilişim