DİYARBAKIR - Hevsel Koruma Platformu üyeleri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO), 2016 yılında yaşanan olayların etkisini raporlaştırmak için 4 yıl sonra Diyarbakır'ın Sur ilçesinde incelemelerde bulunmak üzere kente ziyaretine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şubesi’nde açıklama yapan Hevsel Koruma Platformu Sözcüsü Vahap Işıklı, platformun amacının toplumsal, kültürel ve tarihi değerleri korumak olduğunu söyledi.

 Işık, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri’ni, birbirini besleyen ve kentin can damarı olduğunu söyledi. Dicle Nehri’nin, nehir statüsünde alınmadığı için Kıyı Koruma’dan faydalanamadığını dile getiren Işıklı, nehir kıyılarının bundan dolayı sermayenin her türlü saldırısına açık hale geldiğini kaydetti. Işıklı, "Bununla beraber Hevsel tarihiyle ve ekosistemiyle beraber ortadan kaldırılması amacıyla geçen süre içerisinde bu yönlü adımlar atılmıştır" iddiasında bulundu.

 ‘Her türlü hak gasp edildi'

 Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olması nedeniyle koruma altında olduğunu ama buna rağmen “İşgal, istila ve kirletilme” durumunun devam edildiğini öne süren Işıklı, "Hevsel Bahçeleri bu yönüyle bir çivi bile çakılmaması gereken bir dünya mirasıdır. Bu miras bu kentin sınırlarını aşıp tüm dünyanın ortak mirası olmuştur. Hevsel Bahçeleri’ne yaklaşım da bu yönlü olmalıdır” dedi.

Işık, Dicle Nehrinde kurulan kum ocaklarının da nehrin ekosistemine zarar verdiğini, endemik türler ile su canlılarını yok ettiğini vurguladı.

 Görüşme talep edilecek

 Yaşananlardan dolayı UNESCO'nun sessiz kalmasını eleştiren Işıklı, "UNESCO'ya da sorulması gereken Dünya Kültür Mirası listesine aldığı Diyarbakır'ın Surları ve Hevsel Bahçeleri’ni neden korumamakta, bunun yanında hiçbir önlem veya gündemine dahi neden alınmamaktadır?" diye sordu. Işıklı, "Bu konuda eğer UNESCO korumayacaksa elbette tarihi, ekosistemiyle kent insanı için önem arz eden Hevsel'i yine halkı koruyacaktır, çünkü hiçbir kent ve insanı oksijeni olan bu güzelliği kaybetmeyi istemez. Son süreçte kamuoyunun da bilgisi olmak üzere Nisan ayında gelecek olan UNESCO yetkililerine Hevsel Platformu olarak bir rapor hazırlanıp görüşme talep edilecektir. Bu konuda tüm bileşenler ve Hevsel'e dair sözü olan herkesi bu çalışmayı desteklemeye dayanışmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

 Rapor hazırlanması çağrısı

Işıklı, Hevsel Koruma Platformu bileşenlerine, Sur'da incelemelerde bulunacak UNESCO heyetine sunulmak üzere önümüzdeki günlerde hazırlayacakları raporu ve Hevsel Bahçelerinin geleceği için neler yapabileceklerine dair görüşmek üzere 28 Şubat'ta düzenleyecekleri toplantıya katılım çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilişim