Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nun değerlendirmesini okuyan Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Derya Yıldırım, “Bölgemizde intihar sonucu 11, aile içi şiddet sonucu 38, toplumsal alanda şiddet sonucu 19 kadın olmak üzere 68 kadın öldürülerek yaşamını yitirmiştir. 49 kadın ise kuşkulu bir şekilde yaşamını yitirmiştir. 33 kadın cinsel saldırıya maruz bırakılmış, 29 kadın şiddet sonucu yaralanmıştır”dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi’nde açıklanan raporu İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu’ndan Derya Yıldırım ve Eylül Özgültekin okudu.

‘Kadına yönelik şiddetin, ayrımcı politikaların son bulmasına yönelik herhangi bir gelişme yok’

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu adına açıklanan raporda kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğine vurgu yapılarak, “Ne yazık ki tüm coğrafyalarda kadına yönelik şiddet devam ederken savaşın coğrafyası olan Ortadoğu’da kadınlar ve çocuklar; savaşların en çok ezileni ve acı çekeni olmak durumunda kalmaya devam etmektedirler” denildi.

‘Gülistan Doku’dan 1055 gündür haber alınamıyor’

Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nun değerlendirmesini okuyan Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Derya Yıldırım, “Kadınlar birlikte oldukları ya da boşanmak istedikleri eşleri, partnerleri, ilişki istemedikleri bir yabancı, ağabeyleri, babaları, en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramakta veya katledilmektedirler. 13 Kasım 2022 tarihinde fail Musa Sevim tarafından uzun süre duygusal birlikteliğe zorlanan Meryem Sevim, kendisiyle birlikte olmak istemediğini belirtmesine rağmen sistematik olarak psikolojik şiddete maruz kalmış ve failin evlenme teklifini reddetmesiyle katledilmiştir. Yine erkek arkadaşının şiddetine uğrayan ve en son erkek arkadaşıyla görüşüp 1055 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan dokunun akıbeti de henüz bilinmemektedir. Aile içinde şiddete uğrayan ya da katledilen birçok kadın, hakkında devam eden koruma kararlarına rağmen bu şiddete maruz kalmaktadır. Verilen koruma kararlarının sadece kağıt üzerinde kalması, failin yakalanmaması ya da yargılanan fail hakkında uygulanan cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti meşrulaştırıp sürekli artmasına neden olmaktadır. Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde failden boşanma aşamasında olan Gülizar Kahraman, devam eden koruma kararlarına ve bir trafik polisinden yardım istemesine rağmen saldırıya uğramış, uzun bir tedavi sürecinden sonra ne yazık ki hayati tehlikesi olduğu için vücudundaki bir kurşunla yaşamak zorunda kalmıştır” ifadelerini kullandı.

‘Bölgede 68 kadın katledilerek yaşamını yitirmiştir’

Kadınlara yönelik şiddetin bilançosuna ilişkin olarak ise Yıldırım, şu verileri paylaştı:

“Bölgemizde intihar sonucu 11, aile içi şiddet sonucu 38, toplumsal alanda şiddet sonucu 19 kadın olmak üzere 68 kadın katledilerek yaşamını yitirmiştir. 49 kadın ise kuşkulu bir şekilde yaşamını yitirmiştir. 33 kadın cinsel saldırıya maruz bırakılmış, 29 kadın şiddet sonucu yaralanmıştır. Bilançomuz da görüleceği üzere kadınlar en çok aile içinde yaşanan şiddet sonucunda yaşamını yitirmiştir. Yine kadınlar toplumsal alanda yaşanan şiddet, intihar, kuşkulu ölüm, alıkonulma, cinsel saldırı ve fuhuş yapmaya zorlanma gibi birçok alanda şiddete ve ihlale maruz kalmaktadır. Kadınlar çatışmalı ortamda, hapishane ve sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitirmektedirler.”

Kadına yönelik şiddet raporu bilançosu

Raporun bilançosunu ise İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu Üyesi Avukat Eylül Özgültekin paylaştı. Yıldırım,

“*Bölge kentlerinde en az 11 kadın intihar sonucu yaşamını yitirirken, 5 kadın intihar teşebbüsünde bulundu.

* Aile içi erkek şiddeti sonucu en az 38 kadın yaşamını yitirdi, 15 kadın yaralandı.

* Toplumsal alanda erkek şiddeti sonucu en az 19 kadın yaşamını yitirdi, 14 kadın yaralandı.

* Toplumsal alanda en az 33 kadın erkeklerin cinsel saldırısına maruz kaldı.

*Bölge kentlerinde en az 49 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Bölge kentlerinde 1 yılda 117 kadın yaşamını yitirdi. 34 kadın çeşitli şekillerde yaralandı.

Bölgede kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı ilk 5 şehir arasında URFA, ANTEP, ELAZIĞ, DİYARBAKIR VE ŞIRNAK bulunuyor.

Kadınların şüpheli şekilde en çok yaşamını yitirdiği il VAN olurken, URFA, DİYARBAKIR VE MARDİN ilk sıralarda yer alan diğer iller olmaktadır” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim