Haber İhsan Yılmaz

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya Başkanlığındaki Meclis ve Meslek Komite üyelerinden oluşan Heyet, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimini Dışişleri Bakanı Safeen Dizayee‘yi ziyaret etti.  Ayrıca Diyarbakır’ın dünyaya açılan iç giyim markası JİBER, Irak Federal Kürt Bölgesi’nde 10’nuncu şubesini açtı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim (DTSO) Heyeti’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde  (IKBY) karşılıklı işbirliğin geliştirilmesi kapsamında temaslarına devam ediyor. DTSO Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki heyet IKBY Dışişleri Bakanı Safeen Dizayee ile bir araya geldi. DTSO heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Dizayee, işbirliklerinin geliştirilmesi açısından ziyaretin önemli olduğunu dile getirdi.

Burada konuşan DTSO Başkanı Kaya, iki kardeş topluluğun arasındaki ekonomik, sosyal, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için çabaladıklarını söyledi.

Kaya, “12 Milyar dolar seviyelerinden 8 milyar seviyelerine inen bir ticaret hacmi olmuştu, 2019 yılında yüzde 8 oranında bir artış olsa da bu yeterli değildir. Şimdi ilişkileri daha da güçlendirerek ihracatımızı daha yüksek seviyelere çıkarmalıyız” dedi.

“Sınır kapısı modernleşsin”

Sınır kapılarında yaşanan sorunlara da değinen Başkan Kaya, “Gümrük vergileri sıkıntılarının çözümü konusunda 28 Şubatta odamızı ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na da aktaracağız. TOBB koordinasyonunda Habur Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. İbrahim Halil sınır Kapsı’nın da modernize edilmesi lazım. İbrahim Halil Sınır Kapısı’ndaki sıkıntılardan dolayı tüccarlar İran üzerinden geçiş yapmaya çalışıyor. Bu yüzden vergi uygulamalarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ticari ilişkilerin geliştirilme şansı yok” ifadesinde bulundu.

Bir diğer önemli sorunun vize olduğunu aktaran Başkan Kaya şöyle konuştu: “Elektronik Vize yakın zamanda kalkacak. Vize masrafları ise oldukça yüksek. Bu durum sağlık, kültür, turizm gibi birçok alanın gelişmesine büyük bir engeldir. İş insanları için de vergi sorunlarının kaldırılması gerekiyor. Bizim amacımız geliş ve gidişleri daha da kolaylaştırmaktır. Sizden talebimiz bu konuyu Ankara ile görüşmenizdir.”

Kaya, “Uçak sayıları azaldığı için uçuş seferlerinde düşüş yaşandı ve saatleri de uygun değildi. Şimdi uçuşlar yeniden başlayacak ve bazı vergisel durumlar ile ilgili sorunlar çözülürse uçuşlar sürekli hale gelir. Bu bağlamda uygun görürseniz Anadolu Jet yetkililerini sizlere yönlendireceğiz.  FLY Erbil Diyarbakır için seferler başlatacakmış, bizlerde buna destek olmaya hazırız” diye konuştu.

“Ankara ile ortak bir komisyon kuralım ve beraber çalışalım”

IKBY Dışişleri Bakanı Dizayee, IKBY’nin ticaret potansiyeli var ancak alt yapının buna uygun olması gerektiğini ifade ederek, “Örneğin Zaho’da yaşanan sorunu çözmek için tünel yaptık. Şu an İbrahim Halil Sınır Kapısı en iyi uygulamamız, ama eksiklikleri var. Uygun görülürse Habur Sınır Kapısı’nın modernizasyon projesini TOBB’la beraber yapabiliriz.  Ankara ile ortak bir komisyon kuralım ve beraber çalışalım. TOBB’un uygulayacağı sistem uygunsa birlikte çalışabiliriz. Dışişleri Bakanınıza bunu önerebilirsiniz. Ortak bir sistemle çalışabiliriz. Bunları yapabilirsek hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşabiliriz. Vize ücreti için 100 dolar alınıyor. Bu rakam yüksek, oysaki buradan oraya gelecek insanlar daha büyük rakamların kazanılmasını sağlayabilir. Bu sorun daha çok Bağdat ile Ankara arasında yaşanan bir sorundur. Bunların aşılması için girişimlerimiz olacak.”

DTSO IKBY Turizm Bakanlığıyla mutabakata vardı

DTSO heyeti Erbil temasları kapsamında IKBY Turizm Bakanlığı Turizm Kurulu Başkanı Mawlawi Jabar Wahab ile bir görüşme gerçekleştirdi. DTSO heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu aktaran Jabar Wahab, “Turizm sektörü diğer alanlara da etkileyen bir sektördür. Bu yüzden sizlerle yapacağımız çalışmalarla daha ileri bir seviyeye gelecektir. Diyarbakır’daki fuara katılım sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Mayıs ayında elektronik vize kalkacak. Diyarbakır ve IKBY arasındaki geliş-gidişleri olumlu yönden etkileyecektir” şeklinde konuştu.

DTSO Başkanı Kaya ise IKBY ve Diyarbakır tur operatörlerinin işbirliği sayesinde Diyarbakır ve Türkiye’ye gelen turist sayısında artış olduğuna dikkat çekti.

Yapılan görüşmenin ardından ortak çalışma yapılması konusunda mutabakata varıldı.

JİBER, Erdil’de 10’nuncu Şubesini Açtı

 Diyarbakır’ın dünyaya açılan iç giyim markası JİBER de, Irak Federal Kürt Bölgesi’nde 10’nuncu şubesini açtı.

Açılışa Erbil’in üst düzey bürokratları ile Türk diplomatların yanı sıra iş insanları katıldı.

Hem üretime hem de istihdama ciddi katkı sağladıklarını belirten JİBER yönetim kurulu başkanı İhsan Oğurlu, “Erbil’deki şube açılışımızın davetine icabet eden tüm diplomat, bürokrat ve iş insanları dostlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim