Emekli öğretmen Ülkü Çetiner (62), özellikle mutfak harcamalarındaki pahalılığa dikkati çekti. En temel ihtiyaç olan gıdaya getirilen zamlar karşısında mutfak masraflarını karşılamakta zorlandıklarını söyleyen Çetiner, “Halka ‘kuru soğan faydalıdır’ diyenler, kuru ekmekle karnını doyursun. Daha sonra halkın nasıl geçindiğine baksınlar. Beğenmediğimizi değiştirmek gerekiyor. Bu sorunların giderilmesi için iktidarın değişmesi lazım” diye konuştu.

 BESLENMEK LÜKS OLDU

 Diyetisyen Ebru Karaman (27), yapılan zamlardan kaynaklı ay sonunu getiremediğini dile getirdi. Karaman, “Bu süreçte mevcut asgari ücretle de geçinilmez. Gelen artışla asgari ücret eridi zaten. Gelen hastalara verdiğim listelerde süt veya yoğurt yazarken iki kere düşünüyorum. Artık kırmızı etten alınacak vitamini, kırmızı mercimek yiyerek karşılamalarını söylüyorum. Çocukların sağlıklı beslenmesi için kalsiyum oldukça önemli ama özellikle listeye süt grubuna giren ürünleri yazarken elim titriyor. Sağlıklı beslenmek artık lüks oldu. Bu kriz kadınlar açısından daha stresli oluyor. Çünkü kadınlar hayatın tam merkezinde” diyerek, geleceğe dair umutsuz olduklarını ifade etti.

 87 YAŞINDA: BÖYLE ZAM GÖRMEDİM!

 Yurttaşlardan Sebahat Cenktaş (87), “Bu millet ne yiyecek? Taş mı yiyecek. Taş yesek, taşa da zam yapacak” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi. Ürünlerin her gün zamlandığını söyleyen Cenktaş, “Bugün aldığın bir şeyi yarın aynı paraya alamıyorsun. Etin kilosu olmuş 150 TL. Her şeye yüzde 200, yüzde 500 zam yapılıyor. Ben bu yaşıma geldim böyle şey görmedim. Artık millete, ‘geberin açlıktan’ diyorlar. Baştakiler nasıl olsa bol bol yiyor” dedi.

 ‘KAYMAK YİYEN TABAKA’ 

 Doktor İnci Yıldız (50), her yıl derinleşen yoksulluğa dikkati çekerek, Yıldız, “Bu ülkede sadece kaymak yiyen bir tabaka var, onlar çok iyi yaşıyor. Geride kalan halk elektrik, doğalgaz faturasını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Sözde biz de iyi maaşlı insanlarız. Ancak biz de elektriği nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Türkiye'nin kendine gelmesi lazım; hukuk, adalet kalmadı, insanlar suçsuz yere hapishanelerde yatıyor. Ekonomi de berbat. İktidar hala ‘iyiyiz’ diyor. Ülkenin demokratikleşmesi için halk olarak hepimizin itiraz etmesi lazım” ifadelerini kullandı. 

 ÖĞRENCİLER ZOR DURUMDA

 Özellikle kırtasiye malzemeleri ve yurt yemeklerine gelen zamlardan şikayetçi olan üniversite öğrencisi İlayda Çelik, “Ödev çıkarmam gerekti, ödevin çıktısına 80 TL ödedim. Her ödev 80 TL Okulda bir kahve içmek istesen 10 TL ödüyorsun. Bunu durdurmak için hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu düzenle çok zor” diye konuştu. Üniversite öğrencisi Yasemin Kar (19) ise şunları söyledi: “Ben burs alamıyorum, alsam da geçinemem zaten. Çünkü kırtasiye ürünlerine yüzde 300 zam geldi. Geçinmek imkansız. Destek veya yardım alma işleri de torpille oluyor. O yüzden ben hiçbir şeyden yararlanamıyorum.” (M.A)

Editör: TE Bilişim