Haber Güneş Ocağa

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır  - “Çocuk İstismarcılarına Evlilik Affı Tasarısı” düzenlemesine ilişkin itirazlarını dile getirmek için bir araya geldiklerini belirten Koluman, bu tasarının çocuğun sözde evlilik adına yapılan istismarını meşrulaştırdığını öne sürdü.

Koluman, “Bu düzenleme ile çocuk evliliklerinin yasal zemine oturtulacağı, kadın üzerinde eril zihniyetin tahakküm kurma adına uyguladığı şiddetin çocuk yaşa indirgemesi anlamına geliyor. Bu değişikliğe ilişkin ilk tartışmaların 2016 yılında başladığını,  çocuk istismarcılarına hadım, kastrasyon ve yüksek cezalar adı altında asıl amacın bu kılıf ile çocuk evliliklerinin meşrulaştırılacağına dair mevcut iktidar milletvekillerinin çabası, çocuk ve kadın örgütlerinin tepkisiyle geri plana alınmış idi” iddiasında bulundu.  

 2016 yılında çocuk yaşta evlilik yapan 3 bin failin bu tasarıdan yararlanıp affedileceğinin konuşulduğunu ifade eden Koluman, “Bugün bu sayının 10 bine ulaştığını bilmekteyiz. Bu durum şunu gösteriyor ki; böyle bir yasa tasarısının tartışılması 3 yıl gibi bir sürede çocuk evliliklerini nede olsa cezası yok deyip, cesaretlendirmiş. 7 bin çocuk evliliğin daha yaşanmasına neden olmuştur. Buradan Çocuk ve Kadın Hakları Savunucuları olarak bir kez daha sesimizi yükselterek, çocuk evliliklerini meşrulaştıran bu tasarının Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceğimizi ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

 ‘Çocukların yanında yer almaylıyız’

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Pınar Karaman ise, çocukların kendilerine tecavüz eden kişilerle evlendirilmeleri ağır bir çocuk hakkı ihlali olduğunu söyledi.

“Çocukların haklarını uygulama uygarlaşma yolunda geriye gidiyoruz” diyen Karaman, “Bu yasal düzenleme karşısında durmalı ve çocukların yanında yer almalıyız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim