Mensure Açık /Özel Haber 

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde 28 tekstil atölyesi olmasına rağmen, tekstil kent ya da organize sanayi bölgesinin olmaması iş verenler için büyük bir eksiklik olarak görülüyor.

DİYARBAKIR - 116 bin nüfusu olan Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde 28 tekstil atölyesinde çalışan 2 bin işçinin yüzde 80’i kadın. Kadınların yoğunlukla çalıştığı tekstil atölyelerinde iş sahipleri daha çok verim alırken, en büyük sorunları ise tekstil kent ya da organize sanayi bölgesinin olmaması.

Bismil tekstil kent istiyor

Bismil’deki tekstilleşmeye dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamada bulunan Bismil Tekstilciler İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı (BİSTİYAD) Engin Bulut, en büyük sorunlarının tekstil kent ya da organize sanayi bölgesinin olmaması olduğunu söyledi. Bu konuda yetkililere seslenen Başkan Yardımcısı Bulut, “Maddi olarak sizlerden her hangi bir talepte bulunmuyoruz. Tek isteğimiz Bismil’deki tekstilciler için ya bir tekstil kentin oluşturulması ya da organize bir yerin ayrılması” dedi.

Yer istemelerindeki amaçlarının ürettikleri ürünleri ihracat etmek olduğun dile getiren Bulut şöyle konuştu:

“Hedeflerimiz büyük. Ürettiğimiz ürünleri sadece yurt içi değil aynı zamanda yurt dışına da ihracat etmek istiyoruz. Şuan Bismil’e aylık 8 milyon ciro geliyor. Bu kazanç Bismil’in ekonomisine katkı sunuyor.”

Kurumsallaşmak istediklerini belirten Bulut, “Çalışanların servis, maaş, yemek, sigorta ve bütün haklarını veriyoruz. Türkiye’nin Batısı’ndan her hangi bir farkımız yok” ifadesinde bulundu.

Bismil’de 28 tekstil atölyesinin olduğunu ve çalışanların yüzde 80’nin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken Bulut, “Kadınların emek verdiği yerde verimlilik de çok daha fazla. Bizler de iş verenler olarak Bismil’deki kadınlara destek veriyoruz” diye konuştu.

Büyük firmalarla çalıştıklarını belirten Bulut, “Daha önce üretimiz azdı, fakat şuan 1’e 10 fark kattığımızı söyle bilirim. Ve şuan daha kaliteli bir aşamaya geldik. Ama korona virüsden kaynaklı herkes gibi bizlerde sıkıntı yaşadık. Bilindiği gibi çalışmalara ara verildi, işçilerimiz de ekonomik olarak zorlandılar. Özellik de Doğu’da olduğumuz için daha çok zorlandık. Kalite anlamında da geride değiliz, Batı’daki firmalarla ayın kalitede ürünler çıkarıyoruz” dedi.

BİSTİYAD Başkan Yardımcısı Engin Bulut, “16 yaşımdan beri bu mesleği yapıyorum. Şuan 35 yaşındayım. Yaklaşık 8 sene makinacılık yaptım, 14 yıldır kendi işletmemle uğraşıyorum. 3 yıl Gaziantep’te işletmecilik yaptım. Şimdi de kendi memleketimin insanlarına faydalı olmak için Bismil’deyim” dedi.

Bulut, “Şuan Bismil’de 28 tekstil atölyesinde 2 bine yakın işçi çalışıyor. Pandemiden kaynaklı kıyafet üretimine ara verdik. “Günlük 150 bin adet ünlük, 70 bin adet de tulum üretiyoruz. Yurt dışına kadar ihracat ediyoruz” diye konuştu.

“Tüm gücümle çalışıyorum”

Atölyede çalışan Meltem Çelebi (29) ise, aile ekonomisine katkıda bulunmak ve bir kadın olarak ayaklarının üzerinde durmak için atölyede çalıştığını belirtti. Çelebi, “Daha önce İstanbul’da yaşadığını eşinden ayrıldıktan sonra 13 yaşındaki çocuğuyla birlikte Bismil’e gelip atölyede çalışmaya başladım. Bir kadın olarak hayatta kalma ve oğlum için daha iyi bir gelecek kurmak için tüm gücümle çalışıyorum” dedi.

Kadınlara da seslenen Çelebi, hiçbir kadın kendini geride tutmasın, çalışıp ayaklarının üzerinde dursunlar.

Editör: TE Bilişim