Mehmet Masum SÜER’in Özel Haberi ve Fotoğrafları

DİYARBAKIR- Bugünlerde Diyarbakır-Şanlıurfa karayolundan geçenler, yolun 20. Kilometresinde Pirinçlik Köyü’nün karşısındaki tarlalarında, kurutmak için serilmiş tonlarca domatesle kırmızıya boyandığını görüp ilgiyle izliyorlar. Bu görüntünün öyküsü Manisa’nın Ahmetli ilçesinden başlıyor ve Karacadağ’a kadar uzanıyor. Manisa’nın Ahmetli ilçesinden Muzaffer Işıklı’nın da ortakları arasında bulunduğu oluşum, Ahmetli’deki fabrikalarında işlemek üzere topladığı ve kuruttuğu tonlarca domates sayesinde, Diyarbakır ve çevresinde, tarladaki üreticiden kurutmada çalışan işçisine kadar binlerce kişiye iş imkanı sağlıyor.

İlkokul mezunu olan örnek girişimci Muzaffer Işıklı, Manisa’nın Ahmetli ilçesinde 2012 yılında ortakları Kenan Sosyal ve Emre Işıklı ile organik kuru domates üretme işini başlattıklarını ve fabrika kurduklarını belirterek, 2016 yılından bu yana da Diyarbakır ve Mardin bölgelerinde de faaliyet göstermeye başladıklarını söyledi. Muzaffer Işıklı, bölgede yaptıkları çalışmayla bir önceki yıla göre her yıl üretim, sergi ve iş imkanını artırdıklarını ve önümüzdeki yıllarda daha da artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

2 bin 650 kişiye iş imkanı

Fit Organik Tarım Sanayi Şirketi’nin ortaklarından Muzaffer Bu yıl Diyarbakır’da 42 çiftçi ailesiyle çalıştıklarını ve 1600 dönümlük bir alanda domates ektiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Girişimimiz, üretici çiftçi ailelerine dikimden itibaren gerek araç-gereç ve gerekse para anlamında destekliyor. Bu destek, birlikte çalıştığımız çiftçilerin güvenini kazanmamıza yardımcı oldu. İş yaptığımız domates üreticileriyle büyük bir aile gibi çalışıyoruz. Bu yıl 1600 dönümlük alanda domates ekimi yaptırdık. Çiftçilerimize dikim zamanında dönüm başına 500 TL’lik nakit avans verdik ve daha işin başında sözleşme imzaladık. Bu ödemenin dışında, dikim yaptırdığımız çiftçilere gübre damlama hortumu, fide ve organik ilaçları mahsulde tahsil etmek şartı ile kar amacı gütmeden satınaldığımız parayla veriyoruz.

Hasat sezonunun başlangıcından bu yana domates toplayıcıları, kesiciler, nakliyeciler ve kurutma alanında olmak üzere günlük ortalama 2 bin 650 kişiye istihdam sağlamaktayız, yaptığımız işi tamamen profesyonel olarak sertifikalı şekilde yapıyoruz. Üretimini sağladığımız organik kuru domatesler, Manisa’nın Ahmetli ilçesindeki fabrikamızda işlenip, vakumlanıp ve paketlendikten sonra ihracata hazır hale getiriliyor. İhracatımızın önemli bir bölümünü İtalya ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerine yapacağız. Diğer bölümünü ise yurtiçinde tüketime sunacağız.

Önümüzdeki yıl, ürün yelpazemizi genişleterek domatesin dışında da bazı ürünlere yönelmeyi düşünüyoruz. Bölge ekonomisine katkıda bulunduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Bölgedeki çiftçilerimizle iyi bir diyalog kurmuş durumdayız. Hem onlar ürünlerini en iyi şekilde pazarlayıp değerlendiriyor ve kazanıyor hem de biz yaptığımız üretimle bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.”

Girişime, ektiği domatesleri satarak destek veren Diyarbakırlı çiftçi Hamit Aslan ise, ürünlerini en karlı ve iyi şekilde satın aldıkları için birlikte çalışmayı kabul ettiğini belirterek, “Muzaffer Bey ve arkadaşlarının bu girişimini takdirle karşılıyorum. Devletin vermesi gereken desteği onlar veriyor. Bu nedenle benim gibi birçok çiftçi ailesi onlarla çalışmayı tercih ediyor. Devlet, maalesef bizim gerçek üretim yapan çiftçileri, üreticileri desteklemiyor. Maalesef çoğu zaman gerçek üretime katkısı olmayan kişiler destekleniyor. Bu nedenle bölge ekonomisi gelişmiyor. Devletten beklentimiz, destek verirken iyi araştırması ve gerçekten hak edenlere vermesidir” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim