Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Karacadağ bölgesinde pirinç yetiştiren çiftçiler artan tarım girdilerine rağmen ürünün ucuza satılmasından dertli. Çiftçileri zorlayan diğer bir sorun ise imece usulü ile yaptıkları göletlerin artık eskisi gibi çeltik ekilen arazileri besleyememesi.

Kaynak Mahallesi’nde pirinç yetiştiriciliği yapan Sefer Kengiç, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Kendi imkanlarımız ile pirinci ayakta tutmaya çalışıyoruz. Karacadağ pirinci sahipsiz bırakıldı” dedi.

 Otluk Mahallesi’nde oluşturdukları imce usulü sulama göletleri ile çeltik üreten çiftçilerden Cafer Aytar Karacadağ pirincinin özelliklerini şöyle dile getirdi:

“Bu pirinç Karacadağ’ın havası ve suyundan besleniyor. Kayalıkların içinde yetiştiriliyor. Diğer bir özelliği ise esmer bir pirinç. Zaten tadı da esmerliğinden geliyor.”

600 dönüme yakın çeltik ektiğini belirten Aytar, üretim sürecindeki zorlukları ise, “Zahmetli bir iştir. Elle yetiştirilen bir ürün. Taşların arasında yetiştirildiği için biçer çalışamıyor. Kendi ellerimizde hepsini tek tek yoluyoruz. Emek isteyen bir iş” diyerek anlattı.

 Kazanan fabrika sahipleri

Bir dönüme 500 lira masraf yaptığını söyleyen Aytar, Eylül ayında hasadına başladıkları çeltiğin fiyatının bölgedeki iki fabrika tarafından belirlendiğini, kendilerinin de belirlenen fiyata mecbur kalıp ürünlerini sattıklarını ifade etti.

Geçen yıl pirincin kilogramının 5 liraya sattıklarını paylaşan Aytar, “Bir kazanç sağlamıyoruz. Bizim üzerimizden fabrikatörler kazanıyor. Bir kooperatif olsaydı bu halde olmazdık. Ürünümüzün fiyatını kendimiz belirlerdik. Ama ne yazık ki fabrikatörlerin elinde. Onlar ne belirlerse biz o fiyata satmak zorundayız” dedi.

 “Emeğimizin karşılığını alamıyoruz”

 Yetiştiricilerden Sefer Kengiç ise, yaptıkları işin zahmetli olduğunu, özelliklede su sorunundan dolayı sıkıntı çektiklerini dile getirdi.

 Kendi imkanları ile oluşturdukları göletlerden ürünlerini suladıklarını belirten Kengiç, “35 yıllık bir gölde sulama yapmak zorunda kalıyoruz. O da çok yıpranmış, su sızdırıyor. İmkânımız yok kanalı onaralım. Kendi imkânlarımız ile bu pirinç ayakta tutuyoruz. Bu bölgede binlerce ton pirinç üretiliyor ama sadece iki tane fabrika var. Mecbur onlara ucuz fiyata satmak zorunda kalıyoruz. O yüzden emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Karacadağ pirinci sahipsiz bırakıldı” diye yakındı.

Editör: TE Bilişim