Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma alanlarında incelemelerde bulunmaya devam ediyor. Karaloğlu, Dicle Nehri’nin kirlenmesini önleyen en önemli altyapı yatırımları arasında yer alan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’ne ait İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni denetleyerek yetkililerden tesisle ilgili bilgi aldı. Karaloğlu’na DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Gördük ve yetkili birim amirleri eşlik etti.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi ve yetkili personel, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin işleyişiyle ilgili Vali Karaloğlu’na sunum yaptı. Karaloğlu, sunumun ardından otomasyon odası, atıksu laboratuvarı ve tesisin diğer ünitelerindeki çalışmaları inceledi.

AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün kendi bütçesiyle 25,6 milyon Euro’ya inşa edilen tesis, 2017 yılında “İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi” olarak devreye alındı. Kent merkezinde 998 kilometreye tekabül eden kanalizasyon hattı aracılığıyla tesise gelen atıksu, tesiste kurulan ünitelerde arıtılarak, Dicle Nehri’ne temiz su olarak bırakılıyor.

Diyarbakır’dan Basra Körfezi’ne kadar olan bin 900 kilometrelik alanda Dicle Nehri üzerinde bir ilk olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, çalışması için gerekli olan bütün enerji ihtiyacını atıksu arıtma çamurlarından çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek karşılıyor. Bu şekilde enerjinin yüzde 25’i gazdan karşılanıyor. Tesis bu özelliği ile ekolojiye uygun bir şekilde doğadan gelen enerjiyi çevreye herhangi bir zarar vermeden üretiyor. Otomasyon sistemiyle de 24 saat tüm tesis sahası kontrol ediliyor.

Editör: TE Bilişim