Diyarbakır Valililiği ile Büyükşehir Belediyesi’nin coğrafi tescil işaretli Diyarbakır Karpuzunun tanıtılması amacıyla ortaklaşa düzenlediği “11.Diyarbakır Karpuz Festivali”nde renkli görüntüler yaşandı.

Festival Ekinciler Caddesi’nden Dağkapı Meydanı’na kadar karpuz yüklü deve, bando takımı, erbane grubu ve folklor ekiplerinin yer aldığı kortejle başladı.

Kortejin Dağkapı Meydanı’na ulaşmasıyla etkinlik, çocuklara yönelik yapılan karpuz yeme ve yuvarlama, karpuza en çok yakışan çocuk yarışmasıyla 0-2 yaş arasındaki bebeklerin iri Diyarbakır karpuzu içinde poz vermesiyle devam etti.

Festival alanında çeşitli desen ve figürlerle süslenen iri Diyarbakır karpuzuna vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

“Büyük sofranın nazar boncuğu Diyarbakır karpuzudur”

Vali Münir Karaloğlu, yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın bir sofra olduğunu içinde tarih, kültür, medeniyet, kardeşlik ve muhabbeti barındırdığını söyledi.

Diyarbakır’ın, insanlığın lezzet serüvenine başladığı zengin ve bereketli bir sofra olduğunu belirten Karaloğlu, Karacadağ’ın mis kokulu peynirinden, kadayıfa, tertemiz ciğerinden, reyhan kokulu kaburga dolmasına, kabak meftünesine, birçok yiyecek ve içeceği barındıran zengin bir mutfağa sahip olduğunu ifade etti.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Diyarbakır sofrası herkese açıktır. İşte bu büyük sofranın nazar boncuğu Diyarbakır karpuzudur. Diyarbakır karpuzu yıllardır yüzyıllardır bu topraklarda Diyarbakırlılar tarafından yetiştirilen önemli ürünlerimizden bir tanesidir. Bu değerli ürünü insanlığın ve Türkiye’nin gündemine taşımak için festival düzenliyoruz.”

Diyarbakır karpuzunu güneşin altında emeğiyle, alın teriyle yetiştirip sofraya getiren bütün çiftçilere teşekkür eden Karaloğlu, bu yıl yaptıkları gibi gelecek yıllarda Diyarbakır karpuzunun yetiştiriciliğini desteklemek konusunda teşviklerin devam edeceğini dile getirdi.

“Üreticiye desteğimiz devam edecek”

Karaloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“GAP Tarımsal Kalkınma İdaresinde, fide yetiştirip çiftçimize fide dağıttık. Daha sonra gübre ve ilaç desteği verdik. Bugünde festivalle beraber tanıtım noktasında da desteğimiz var. İnşallah önümüzdeki yıllarda Diyarbakır karpuzunun hem üretimini hem de ticari değerini artırma noktasında çalışmalarımız, gayretlerimiz devam edecekmaalesef kuraklıktan karpuzumuz da etkilendi. Geçen seneki büyüklüklere ve iriliklere ulaşamadı. Ama yine dünyanın en büyük karpuzlarından. İnşallah güzel ve eğlencesi bol bir festival olur.”

45 kilo 500 gram bu yılın en iri karpuzu oldu

Festivalde her yıl geleneksel olarak yapılan karpuz ağırlık yarışmasında 45 kilo 500 gramlık karpuzla çiftçi İkram Atlı birinci, 44 kilo 100 gramla Abdulhamit Atlı ikinci, 39 kilo 700 gramla Mehmet Kaya üçüncü oldu.

Yarışmalarda dereceye giren çocuk ve üreticilere çeşitli ödüllerin verilmesinin ardından festivale katılan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Kürtçe türkü söyledi.

Dağkapı Meydanı’nda, gerçekleşen etkinlik Ali Aktaş, Leyla Aslan, İbrahim Candan ve İlyas Yalçıntaş’ın seslendirdiği şarkıların yer aldığı konserle sona erdi.

Festivale, Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal, kamu kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Karpuz Koşusu yapıldı

Diyarbakır Hipodromu, kum pistte 2 bin metre mesafede gerçekleşen Karpuz Koşusu’nuShadow Man adlı at kazandı.

Vali Karaloğlu, yarış sonrası Şeref Tribünü’nde yapılan törende koşuyu kazanan atın sahibi Mehmet Selim Demirkapu’ya kupasını verdi.

Editör: TE Bilişim