DİYARBAKIR - Yıllardır eğitimde çözülmeyen sorunlara bir de pandeminin yarattığı sorunlar eklendi diyen Amed Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Emine Koçyiğit, “Eğitimin piyasalaştırılması ve özel okullara bilinçli yönlendirme sonucunda ilimizde, özel okulların sayısı hızla artmaktadır. Denetimlerdeki eksiklik ve bu ticarethanelerin para kazanma hırsı sonucu olarak, bu kurumlar el değiştirerek öğrenci ve ailelerin mağduriyetine sebep olmuştur” dedi.

Amed Eğitim Sen şubeleri 2019-2020 yılının eğitim ve öğretim yılına dair yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Amed Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Emine Koçyiğit, “Yıllardır eğitim alanında süren sorunlar çözülmeden bugüne kadar gelmiş yapısal sorunlara dünyayı ve ülkemizi sarsan, öngörülemeyen, alışılmış yaşam düzenini altüst eden covid - 19 salgının yarattığı sorunlar da eklenmiştir.  Kamusal yaşamın her gün yeniden düzenlenmesine neden olmuştur. Bu salgın sürecinde siyasi iktidarın tercihi geniş halk kesimleri yerine sermaye ve kendisini destekleyenlerden yana olmuştur” dedi.

Koçyiğit, “2019-2020 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılında 13 Mart 2020 tarihinde eğitime ara verildi ve eğitim öğretime EBA üzerinden resmi olarak 19 Haziran 2020 tarihine kadar devam edildi. Bu süreçten 1 milyonu aşkın öğretmen ve 18 milyona yakın öğrenci etkilendi. Uzaktan eğitim ve canlı ders yoluyla eğitime devam edildi. Bu süreç beraberinde birçok sorunu da ortaya çıkarmıştır. Ancak iktidar bu sorunları görmezlikten gelmektedir” iddiasında bulundu.

EĞİTİMDE GENEL SORUNLAR

Eğitimde yaşanan genel sorunlara değinen Koçyiğit şunları belirtti:

“-Bu yıl da milyonlarca öğrenci kendisinin toplumsal, sosyal, doğa ve kültürüyle bağ kurduğu anadilinde eğitim hakkından mahrum bırakılmış ve beraberinde eğitim öğretim sürecine dezavantajlı başlamıştır.

-2019-2020 eğitim öğretim yılı boyunca yapılan düzenlemeler, sistem değişiklikleri ve fiili uygulamalarla sürdürülmüştür. Bu düzenlemeler yapılırken eğitimcilerin ve eğitim alanında çalışan bilim insanlarının görüşleri alınmamıştır.

- Toplumsal yaşamın her alanında görülen cinsiyetçilik ve cinsiyetçi uygulamaların en yoğun görüldüğü alanların başında eğitim gelmektedir. Eğitim materyallerini toplumsal cinsiyet eşitsizliğini artırma, ayrıştırıcı, nefret diline hizmet edecek şekilde planlanmaya devam edilmiştir.

-Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı ısrarla sürdürmektedir.

-Sözleşmeli öğretmenlerin aile birliği önündeki çalışılan yıl ve eşin mesleği engelleri devam etmektedir.

-Ortaöğretim kurumlarında zorunlu dersler arasında bulunan Beden Eğitimi ve Spor dersinin 2020-2021 eğitim öğretim yılında seçmeli ders olması, bunun sonucunda Beden Eğitimi öğretmenlerinin norm kadro fazlası olmasına yol açacaktır.

 - 4+4+4 eğitim sistemine geçiş nedeniyle bu yıl 8. sınıftan mezun olacak öğrenci sayısı yüzde elli artarak 1.8 milyonu bulacak olmasına rağmen MEB hâlâ nasıl bir çözüm bulacağını açıklamamış ,yeni okul ihtiyacını karşılayacak bir çalışma başlatmamıştır.”

DİYARBAKIR’DA EĞİTİM

Diyarbakır’daki eğitimin durumunu değerlendiren Koçyiğit şöyle devam etti:

“19 Haziran 2020 itibariyle Diyarbakır genelinde 1931 okul ve kurumda; 492 bin  975 öğrenci vardır. 8. sınıf mezun öğrenci sayımız 47 bin 228 olmasına rağmen LGS de yerleşecek öğrenci sayısı  5 bin 88 olarak açıklanmıştır. 4+4+4 eğitim sisteminin plansızlığı binlerce öğrencinin açıkta kalmasına sebep olacaktır. Zaten kalabalık olan sınıf mevcutları sayısı daha da artacaktır. İmam hatip okulların mevcut ihtiyaçlar gözetilmeden sayılarının artırılması sınavla girilen okullardaki kontenjanların daha düşük olmasına neden olmuştur. Okullaşma oranındaki düşüklüğe, öğrenci mevcutları az olan imam hatip okulları eklendiğinde yetersiz kontenjanlardan kaynaklı öğrencilerin zorunlu olarak imam hatip okullarına yönlendirilmesi durumunu ortaya çıkarmıştır.

Diyarbakır’da kayıtlı öğrenci sayısı 455 bin 978 kişidir. Uzaktan eğitimle beraber EBA’ya giriş yapabilen öğrenci sayısı 14 bin 888 kişidir. Kayapınar ilçesinde  ekonomik koşulları görece  iyi olan öğrencilerin yüzde 14,2 erişim sağladığı görülmektedir. Kırsala gittikçe bu oran düşmektedir. Sur ilçesindeki 25 bin 32 öğrencinin sadece yüzde 2.5 EBA’ya giriş yapabilmiştir. Kocaköy ilçesin de yüzde  1,11 Eğil’de ise yüzde 0,68 kısacası zor olan eşitsiz koşullar ilimizde ve de bölgede tabloyu daha vahim hale getirmektedir.

Kayapınar ve  Lice ilçelerimizde Vefa Grubu oluşturularak, öğretmenler  asli görevlerinin dışında zorla çalıştırılmak istenmiştir.

Eğitimin piyasalaştırılması ve özel okullara bilinçli yönlendirme sonucunda ilimizde özel okulların sayısı hızla artmaktadır. Denetimlerdeki eksiklik ve bu ticarethanelerin para kazanma hırsı sonucu olarak bu kurumlar el değiştirerek öğrenci ve ailelerin mağduriyetine sebep olmuştur.”

Editör: TE Bilişim