Ümit Taylan Acar/Özel Haber

DİYARBAKIR - Gazetemize konuşan esnaf içinde olduğu zor durumu değerlendirdi. Borçların gecikmelerinden dolayı sürekli ihtarname aldıklarını belirten esnaf, “Biz sermayeden kaybediyoruz. Kârımız yok zararımız çok” ifadesinde bulundular.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı kabine toplantısının ardından normalleşme sürecini açıkladı. Karar ile birlikte uzun süredir korona virüs tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara verilen veya kısıtlanan restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi işletmeler, hafta içi ve Cumartesi günü 07.00-21.00 saatleri arasında müşteri alarak masa servisi yapabilecek. Bu açıklama üzerine Diyarbakır esnafı, dün sabahın erken saatlerinde dükkânlarını açarak müşterilerini beklemeye başlayan esnafa Ekspres ailesi olarak bir dokunduk bin ah işittik.

Diyarbakırlı restoran, lokanta, kafeterya, pastane işletmelerinin sahipleri ve çalışanları ekonomik sıkıntıdan dolayı zor günler geçirdiklerini belirtti. Dün itibarıyla dükkanlarını açan ve normal servise geçen işletmeler şimdi de borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyorlar.   

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün normalleşme sürecinin kararlarını açıkladığını belirten ve ismini vermek istemeyen kahvehane çalışanı “Normalleşme başladı fakat biraz geç kalındı. Özellikle küçük işletmeler olan bizlerin durumu ortada. Giderlerimizi bu süre zarfında karşılayamadık. İnşallah bundan sonrası herkes için daha iyi olur” dedi.

25 yıllık gıda sektörü çalışanı Avni Bulut, “Şu anda normalleşme ile ilgili tüm tedbirlerimizi aldık. Sosyal mesafeye uygun şekilde masalarımızı dizayn ettik. Çocukları aileler eşliğinde kabul ediyoruz. Şartlı kabul var. Her şey kurallar dahilinde. Ancak kapanmada sıkıntılarımız büyük. Aylık dükkân kirası 5000 lira. Kredi çekmek zorunda kaldık onun da faizleri çok yüksek. Bütün bunların yanında bir de dükkân sahibine borçlandık” dedi. Esnafın tek isteğinin biraz anlayış olduğuna vurgu yapan Bulut “borçların gecikmelerinden dolayı sürekli ihtarnameler geliyor. Biz sermayeden kaybediyoruz. Kârımız yok zararımız çok. Sattığımız ürünün fiyatı aynı ancak dükkâna aldığımız malzeme zamlı. Çok şükür paket servis döneminde evimize ekmek götürebildik. Bütün esnaflar olarak biraz anlayış bekliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim