HABER MERKEZİ

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Diyarbakır’daki bir otelde 3 gün sürecek toplantısının ilk günkü programı başladı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Tayip Temel, Alican Önlü, MYK ve PM üyelerinin yanı sıra çok sayıda partili toplantıya katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, geçtiğimiz yıl iki koldan Ankara’ya gerçekleştirdikleri yürüyüşü hatırlatarak, “Bu yürüyüşü ortak bir mücadeleye çevirmek için kampanya başlattık. Bu ülkede asıl neye ihtiyaç olduğunun yol haritasını belirledik” dedi. Bu yürüyüşlerinin amacının ülkeyi demokratikleştirme olduğunu kaydeden Önlü, kampanyalarının temelini adaletsizlik oluşturduğunu vurguladı. Önlü, yeni yol haritalarını bileşenleri ve demokrasi güçleriyle belirleyeceklerini kaydetti.

 Ardından konuşan HDP Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, yeni dönem mücadele hattını belirlemek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Kürt halkının kaderi ile Türkiye halklarının kaderinin artık ortak olduğunu vurgulayan Temel, “Kürtlerin özgür olmadığı Türkiye’de demokrasi olmaz. Baskılara karşı nasıl bir politika yürüteceğiz? HDP’ye açılan davaya karşı neler yapacağız? Açlık grevlerine dair hangi mücadele hattını yürüteceğiz? Bunları tartışacağız” dedi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’a yaptığı ziyarete de değinen Temel, “Bir kere biz peşinen şunu söyleyelim; kılavuzu Bahçeli olan birinin Kürtlere söyleyeceği bir sözü yoktur” ifadesinde bulundu.

Bazıları bugünlerde yeniden alttan alttan ısıtıyor; AK Parti, Kürt sorununa evrilecek, Kürt seçmenlerine el uzatacak. Kimi süreçler ya da değerlendirmeler yapacak, Kürtlerle bu konuyu tekrar çözüm zeminine taşıyacak. Buradan net söylüyoruz; Amed meydanında Kürtlerin temsilcilerine hakaret eden, küfür eden bir zihniyetle bu halkın işi yoktur. Bunlar bir iktidarın kendini kurtarmak için son çırpınışlarıdır. Kesinlikle sonuçsuzdur” diye belirtti.

 AKP yöneticileri, temsilcileri ne derse desin, iradesini, vicdanını, adaleti, hukuku, Kürt sorununu, Kürt sorununun demokratik çözümünü MHP’nin insafına ipotek eden bir zihniyetle bu halkın işi yoktur.

HERKESİN BULUŞACAĞI YOL

 Temel konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu söz Türkiye’de iktidarı düşünen bütün güçler için geçerlidir. Kayyımları görevden alma sözü vermeyen hiçbir siyasetle Kürt’ün işi olmaz. Demokratik siyaset yaptıkları için içeriye atılmış arkadaşlarımıza özgürlük sözü vermeyenlerle Kürtlerin bir işi olmaz. Ekolojik tahribat yaratmış, yerle bir etme düzeyinde bozan projeleri iptal etme sözü vermeyen, ekolojik katliama karşı mücadele etme, o projeleri iptal etme sözü vermeyen hiçbir siyasetle işimiz olmaz.

 Ne istiyorsunuz diyorlar ya; işte Kürtler de demokrasi güçleri de HDP de işin bir yerinde durur. HDP ilkeler doğrultusunda ittifakı önemsiyor. Bu ilkelerden kesinlikle ama kesinlikle az önce asgari düzeyde anlattığımız ilkelerin daha fazlasını barındırmalı. Kadın özgürlüğü, gençlerin yaşam hakkı, eğitim hakkı... Bugün bu tartışmaları etraflıca değerlendireceğiz, düşüncelerimizi ortaklaştıracağız. Yol haritamızı, Türkiye’nin tüm güçleriyle paylaşacağız.”

Editör: TE Bilişim