Halkın Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl EşbaşkanıZeyat Ceylan Kürtçe seçmeli derslere ilişkin Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

“Elimizden ne geliyorsa yapıyoruz”

HDP’nin seçmeli derslerin seçimi konusunda sesinin yeterince gür çıkmamasıyla ilgili partiye yöneltilen eleştirileri değerlendiren Ceylan şu ifadeleri kullandı:

“Eleştirileri anlayışla kabul ediyoruz, fakat dile yönelik duyarlılık ve hassasiyet konusunda HDP olarak elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. HDP, dili sahiplenme konusunda komisyonlarında tartışmalar yürüterek gündeminde tutuyor. Şu anda da dille ilgili bir komisyonumuz bulunuyor, Kültür ve Dil Komisyonumuz mevcut. İki komisyonda da esas gündem dil. Öte yandan Kürt Dil Platformu’nda yer alıyoruz. İki amacımız bulunuyor. Birincisi Kürt toplumunda dil konusunda güçlü bir bilinç oluşturmak istiyoruz. İkincisi Kürtçeyi resmi dil olarak kabul etmesi için devlete baskıda bulunmak.”

"Kürtçe seçmeli dersler yeterli olmamakla birlikte önemli”

Kürtçe seçmeli derslerle ilgili olarak, Kürtçe seçmeli derslerin sahiplenilmesi çağrısında bulunduklarını hatırlatan Ceylan, Kürtçe ders saatlerinin yetersiz olduğunu fakat buna rağmen önemli olduğunun altını çizdi.

“HDP Genel Merkezi olarak çağrımızı yaptık, Kürtçe seçmeli derslerin sahiplenilmesi konusunda açıklama yapıldı ve önümüzdeki hafta kampanyamız devam edecek. Dün de sosyal medyada Kürtçe seçmeli derslerin gündemleştirilmesi ve canlı tutulması için gayret ettik. Şehirlerde, taşrada ya da köyde yaşayan Kürt ailelerin çocuklarını derse yönlendirmeleri için kampanya yaptık. Haftada 2 saat Kürtçe ders elbette çok az ve tabii ki yeterli değil, fakat önemlidir.”

“Çağrıda bulunuyoruz”

Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz en başta Kürtçe eğitim dili ve resmi dil olsun noktasındayız. Bizim en temel taleplerimizden biridir bu. Kürtçe seçmeli ders için de ‘Yetersiz ama çocuklarımızı şimdi gönderelim, faydalansın; o 2 saatlik dersi seçmeli değil de zorunlu ders olsun diye mücadelemizi sürdüreceğiz’ diyoruz. Şunu özellikle belirteyim; çocuklarımızdan, velilerimizden ders için başvurup dersleri seçmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Öte yandan Ceylan, Kürtçe dersler için şu anda bir engellemenin ve başka alanlara yönlendirmenin söz konusu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Seçmeli dersler kabul edildi, fakat çocukları başka yöne yönlendiriyorlar. Başka konular ve başka derslere bir yönlendirme söz konusu. Öğretmen yokluğunu bahane olara sunuyorlar veyahut sayının yetersiz olduğunu gerekçe gösteriyorlar. Halbuki doğru olan şu ki her okul ve eğitim kurumunda çocuklara birer birer bilgilendirme yapılmasıdır. Önleri açılmalı ve çocuklar teşvik edilmeliler. Ama şu anda Kürtçe dersler konusunda teşvikten ziyade engelleme söz konusu. ‘Hukuken var fiili olarak katılım zayıf kaldı’ demek istiyorlar.

Kaç Kürtçe öğretmen bu bölüm için atandı? 1 ya da 2 ya da 3. Oyuncak muamelesi yapılıyor. Biz bunu doğru görmüyoruz, yasa dışı olarak nitelendiriyoruz. Fakat biz dilimize sahip çıkacağız, resmi kurumlar ve eğitim kurumları bize ve dilimize saygı gösterecek.”

Editör: TE Bilişim