DİYARBAKIR’DA lavanta üreticisi İlhan Özekinci 15 dönümlük arazide lavanta aşk bahçesi projesini hayata geçirerek lavantaların ilk hasadını yaptı. Lavanta aşk bahçesi projesi kapsamında iş adamı Hasan Şengel’in desteklerde bulunduğunu belirten Özekinci gençlerin sevdikleri ve tabiatla bütünleşecekleri bir cennet bahçesi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Lavantanın çok yıllık bir bitki olduğu için cazip geldiğini ve ekimini yaptıklarını dile getiren Özekinci, “Rengi ve kokusuyla insanları hayran bıraktığı gibi yağ ve bal gibi ürünlerle de yüksek gelir kazandırmaktadır. Lavanta, kıraç toprakta yetişebilen ve gün geçtikçe dünya pazarında pazar payı yükselen bir bitki" dedi.

Lavantanın hem psikolojik, hem de kokusuyla insanları tedavi edici özellikleri olduğunu dile getiren Özekici, “Lavantanın çok ciddi katma değer ürünleri var. Yağını çıkarttığınız zaman birçok ürüne dönüştürebiliyorsunuz” diye konuştu.

Diyarbakır’da lavanta ekiminin egsoz dumanının zararlı etkilerini azaltacağını da sözlerine ekleyen Özekinci, lavantacılığın geliştirilmesi kapsamında Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Diyarbakır Valiliği’nin desteklerine ihtiyaç duyduklarını da ifade etti.

Editör: TE Bilişim