DİYARBAKIR - Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen, 2020 yılında Suni Tohumlama Uygulamaları ile Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında "Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulaması Projesi" Diyarbakır’da uygulanmaya başlandı.

Proje, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Diyarbakır İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile Serbest Veteriner Hekimlerin ortaklığıyla yürütülüyor.

Diyarbakır’da Türkiye genelinde manda varlığı açısından 2. sırada yer alıyor. Manda ırkının devamlılığı, verim özelliklerinin arttırılması ve ıslah çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına suni tohumlama büyük önem arz ediyor.

Bu proje ile Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden temin edilen Anadolu Manda boğası spermalarının saha şartlarında kullanarak Diyarbakır ilinde Anadolu Mandası’nda suni tohumlama uygulamasının yaygınlaşması amaçlanıyor.

İl Müdürlüğü tarafından proje kapsamında yetiştiricilere yönelik eğitim çalışmaları gerçekleştirilerek, toplamda 400 doz sperma alınmış ve proje ile ilgili tüm alet ve ekipmanlar Bakanlık tarafından gönderilen proje ödeneği ile temin edildi.

Daha sonra İl Müdürlüğünce, Diyarbakır İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve manda sayısının yoğun olduğu yerlerde serbest olarak mesleğini icra eden Veteriner Hekimler Yavuz Akbulut,  Ferhat Cemiloğlu, Nihat Eken, Mesut Özyıldız ve Hasan Elçin ile protokol imzalanarak proje uygulamasına başlandı. Tohumlamalar rekto-vaginal yöntemle sözleşme imzalanan Veteriner Hekimler tarafından uygulanıyor. 

Proje sonucunda; suni tohumlama uygulamaları ile yüksek verimli döller elde edilmesinin sağlanması, tohumlamaya bağlı bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, döl verimine bağlı kayıpların azaltılması ile damızlık ve kasaplık hayvan sayısının artırılması, etçi ve kombine ırkların yaygınlaştırılarak kırmızı et ve manda sütü üretiminin artırılması bekleniyor.

Proje sonunda elde edilecek besi materyallerinin genetik kapasitesinin yüksek olmasına bağlı olarak birim hayvan başına alınacak kırmızı et miktarı artacağından projeden faydalanan üreticilerin gelir seviyesinin artacağı öngörülüyor.

Ayrıca Bakanlığınca hayvancılık desteklemeleri kapsamında suni tohumlama kaydı bulunan analardan doğan malaklara ilave 250 TL destekleme ödemesi yapılacak.

Editör: TE Bilişim