DİYARBAKIR - Barolar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın infazına ara verilmesi ve tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için tüm kurumları sorumlu davranmaya çağırdı.

25 yıldır hapishanede olan 84 yaşındaki, ağır hasta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Mehmet Emin Özkan’ın kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, toksik guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi çeşitli ve kronik hastalıkları bulunuyor.

Durumu gün geçtikçe kötüleşen Özkan, yeme, içme, giyinme, yürüme, banyo, tıraş olmak gibi kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına gideremiyor.

Açıklamada şu kuruluşların imzası var: Batman Barosu, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği Genel Merkezi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi, Şırnak Barosu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Van Barosu.

“Sistematik işkence ve kötü muamele”

Yazılı açıklamada, Özkan’ın sağlık durumunun bir yıldan fazladır endişe verici bir hal aldığı ve defalarca hastaneye kaldırıldığı belirtildi:

“Mehmet Emin Özkan tedavi sürecinde kelepçeli muayene edilmek istendi, hastane sevkleri düzenli yapılmadı.

“Teşhisi konulmuş ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen hastanede yatarak tedavi edilmeyip hapishanede tutulması, sağlık durumu kritik noktaya gelince hastaneye sevk edilmesi, akabinde yeniden hapishaneye götürülmesi sürecinin defalarca yaşanması, işkence ve kötü muamelenin sistematik bir hal aldığını gösteriyor. Bu durumdan Mehmet Emin Özkan’ın ailesi de psikolojik olarak olumsuz etkileniyor.

“Hapishanede kalabilir” raporu

“Sağlık sorunlarından ötürü infaz erteleme başvurusu yapmak için birçok kez Adli Tıp Kurumu’na başvuran Özkan hakkında tüm sağlık sorunlarına rağmen hapishanede kalabileceği yönünde raporlar verildi.

“Hapishanelerde sağlığa erişim hakkının engellenmesi, kelepçeli muayene dayatması, revire geç çıkarılma, hastane sevklerinin geç yapılması ya da yapılmaması, hapishanede çalışan sağlık personel sayılarının yetersiz olması, sağlık problemi olan mahpusların durumunu kötüleştirebilmekte ve yaşam hakkı ihlaline yol açabilmektedir.

Mahpuslar hayatını kaybediyor

“Ölümcül hastalığa yakalanmış veya sağlık durumu sürekli şekilde hapishane koşulları ile uyumsuz hale gelmiş mahpusların hapishanede tutulmaya devam edilmemesi, tam teşekküllü sağlık kurulu raporuna istinaden derhâl tahliye edilmesi ve tedavilerinin ailelerinin yanında sürdürülmesi gerekir.

“Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 16. Maddesi çerçevesinde yaptığı yorum üzerinden verdiği raporlar sonucu birçok mahpus ya hapishanede ya da infaz erteleme kararı sonucu tahliyesinden çok kısa zaman sonra hayatını kaybediyor.

Adalet Bakanlığına çağrı

“Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumunun geldiği kritik aşama nedeniyle, hapishane koşullarında kalmaya devam etmesi yaşam hakkının ihlali riskini taşıyor.

“Mehmet Emin Özkan’ın hapishanede tek başına hayatını idame ettiremeyeceği, hastalığının hapishane koşullarında tedavi edilemeyeceği, yaş ve kronik hastalıkları ve koronavirüspandemisinin hapishanelerde oluşturduğu risk de göz önünde bulundurularak tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için infazına ara verilmesi ve derhal serbest bırakılması için öncelikle Adalet Bakanlığı ve yetkililerini ivedilikle gereken adımları atmaya çağırıyoruz.”(HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim