Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan ile ilgili “cezaevinde kalamaz” raporu verdi.

25 yıldır hapishanede olan 84 yaşındaki, ağır hasta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Mehmet Emin Özkan’ın kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, toksik guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi çeşitli ve kronik hastalıkları bulunuyor.

Durumu gün geçtikçe kötüleşen Özkan, yeme, içme, giyinme, yürüme, banyo, tıraş olmak gibi kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına gideremiyor.

“Tek başına yaşayamıyor”

Özkan, geçen hafta rahatsızlanınca hastaneye sevk edilmek istendi. Bu süreçte daha da hastalanması ve raporlara rağmen tahliye edilmemesi nedeniyle önce hastaneye gitmek istemedi. Tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi yönetimi ve avukatların görüşmesiyle Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Buradaki muayene sonucu hazırlanan raporda Gazi Yaşargil Hastanesi Psikiyatri Heyeti’nin demans teşhisi de yer aldı. Psikolog da Özkan’ın tek başına işlerini göremediğini, yalnız tuvalete bile gidemediğini, unutkanlığının olduğunu belirtti.

Nöroloji Bölümü gözlem notunda hastanın yardım olmadan günlük yaşamını sürdüremediği kaydedildi. Kardiyoloji uzmanı da Özkan’ın kalp kapak hastalığının bulunduğunu belirtti.

Ayrıca hipertiroidi, günlük hayata faaliyetlerini kısıtlayacak hipertansiyonu, ani ölüme neden olabilecek koroner arter hastalığı (KAH), yine kalp kapağı hastalığı, ikinci evre böbrek hastalığı teşhisleri konuldu.

Özkan’ın “sürekli hastalık ve demans durumu” olduğuna işaret edilen raporda, Özkan’ın cezasının ertelenmesi gerektiği, cezanın infazının cezaevinde infazı halinde hayati bakımdan tehlike arz ettiği, cezanın bir yıl süre ile ertelenmesi gerektiği görüşü bildirildi.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınan bu rapor sonrası geçen hafta İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Özkan, buradaki işlemlerinin ardından tekrar Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne getirildi. Adli Tıp Kurumu’nun raporu henüz hazırlanmadı.

Savcılık da “suçsuz olduğunu” tespit etti

Lice katliamında Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesinden mahkum edilen Mehmet Emin Özkan uzun yıllar hapiste tutulurken, katliamdan 20 yıl sonra açılan davada savcılık, katliamın sorumlusunun Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu olduğunu ifade etmişti.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 14 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanan katliamın yargılandığı Lice Davası 8 Aralık 2018’de tek sanık olan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun beraatıyla bitmişti.

Mahkeme beraat kararında sorumlunun Hatipoğlu olmadığına karar verirken, 16 kişiyi kimin öldürdüğü sorusunu cevaplamadı.

Bu davanın iddianamesinde sorumlunun, o dönem söylendiği gibi örgüt değil asker olduğu ifade edilmişti.

Hatta iddianamede, “Mehmet Emin Özkan'ın bu eyleme katıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır” tespiti yer aldı.

Mehmet Emin Özkan da 8 yıl önce, mahkum edildiği dosyadan yeniden yargılanmaya başlandı ancak ne tahliye edildi ne yeni dosyanın delilleri değerlendirildi. (BİANET)

Editör: TE Bilişim