Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu ile görüşen Mehmethan Pasajı esnafı istedikleri sonucu alamadılar. İşyerlerinin kendilerine kiralanması ya da satılmasını isteyen esnafa, “Yasal açıdan bunun mümkün olmadığını” belirten Vali Karaloğlu, makul bir süre içinde esnafın tahliye edilmesi için Ticaret Odası ile Esnaf Odası’nın da içinde yer aldığı bir komisyon kurulması yönünde karar verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı kamulaştırma kararı doğrultusunda Diyarbakır’ın Merkez Sur İlçesi’nde Mehmethan Pasajı hakkında yıkım kararı verilmesinin ardından esnafın elektrik ve suyu kesilmişti. Twitter üzerinde mesaj yayımlayarak duruma tepki gösteren esnaf, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu ile görüşme talebinde bulunmuştu.

Mesaja cevap veren Vali Karaloğlu, Mehmethan Pasajı esnafı ile görüştü. Görüşmeye dair açıklama yapan pasaj esnafı, “Diyarbakır Sur Mehmethan pasajı  esnafları olarak yaptığımız girişimlerin ardından Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu bizlerle görüştü. Görüşmede Vali Beye “binamızın 2017 yılında kamunun ihtiyacı olmamasına rağmen kamulaştırıldığını, bulunduğumuz sokakta kamulaştırılan tek bina olduğumuzu, binamızın varlığının ne o tarihte ne de bugün herhangi bir proje önünde engel olmadığını, 28 aylık ecrimisil bedellerimizi ödediğimizi, binamızın yıkıldığı taktirde boş bir arsa olarak kalacağını, bugünkü pandemi ve kış koşullarında gidecek yerimiz olmadığını” ifade ettiklerini belirten esnaf, “Bu nedenlerle işyerlerimizin bizlere satılmasını veya kiralanmasını talep ettik. Vali bey de bugünkü koşullarda yasal açıdan bunun mümkün olmadığını söyledi” denildi.

Görüşmenin detaylarına ilişkin bilgi veren pasaj esnafı, “Görüşmede, esnafın taşınma ile ilgili ihtiyaçlarının, taleplerinin  belirlenmesi ve makul bir süre içinde tahliyesi için Ticaret Odası ile Esnaf Odası’nın da içinde yer aldığı bir komisyon kurulması yönünde bir karar alındı. Sonuç olarak, Ankara’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarının, kamunun ihtiyacı olmamasına rağmen 2017 yılında yaptıkları bu gereksiz kamulaştırma işleminin mağdurları olarak iş yerlerimizi önümüzdeki günlerde boşaltacağız. Maalesef bütün çabalarımıza rağmen bu yanlış kararı değiştirmeye gücümüz yetmedi. İşyerlerimizi ziyaret eden, telefonla arayan ve  sosyal medya üzerinden  destek veren herkese teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim