Mehmet Masum Süer/Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır- Tarihi ve kültürel HevselBahçeleri’nde hizmete açılan Millet Bahçesi’nden geçen ve yayalar ile bisikletlere tahsis edilen ancak özel otomobiller tarafından adeta işgal edilircesine kullanılan yol alınan bir kararla araçlara kapatıldı. Kapatma kararı, bahçeleri görüp gezmeye gelen vatandaşları sevindirdi. Ekspres Gazetesi olarak, vatandaşların bu konudaki şikayetlerini, geçen yıl 23 Haziran 2020 Salı günkü sayısında yayınlayarak gündeme getirmiştik ancak aradan geçen uzun zamana karşılık bir işlem yapılmamıştı.

Üniversite köprüsünden surları dolaşarak Mardinkapı semtindeki Keçi Burcu yakınlarına kadar uzanan yol, Millet Bahçesi düzenlemesi yapılırken, hem HevselBahçeleri’ni gezip görmeye gelecekler hem de Millet Bahçesi’ne oturmak ve dinlenmek için gelecek aile ve kişiler düşünülerek, yayalara ve bisikletlere ayrıldı. Ancak, yol boyunca, yolun yaya ve bisiklet yolu olduğuna ilişkin resimleme ve işaretlemeler olmasına karşılık, Millet Bahçesinin açıldığı ilk günlerden itibaren yol, özel otomobiller ve ticari taksiler tarafından  kullanılmaya başlandı.

Karar memnuniyetle karşılandı

Uzun süredir adeta araçların işgali altındaki yolda, tehlikeleri göze alarak yürümek zorunda kalan vatandaşlar, kapatma kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şöyle konuştular:

“Bahçelerden geçen ve yayalar ile bisikletlerin geçmesi için ayrılan yolun araçlar tarafından kullanılmasına ve yetkili makamların bu duruma seyirci kalmalarına bir anlam veremiyorduk. Çoluk çocuk ailelerimizle geldiğim bahçelerde bu yolda yürümekte gerçekten zorluk çekiyorduk. Biz temiz hava almaya geliyoruz ama yolu iki şerit halinde adeta işgal eden araçlar, hem alandaki havayı bozuyor ve doğaya zarar veriyorlardı hem de çoluk çocuğk ailece yolda yürümemize engel engel oluyor ve tehlike yaratıyorlardı.

Çünkü araçlar yolun yarısına park ediyor, yarısını da hareket için kullanıyordu. Hatta bazı aileler, araçlarını, yolun kenarında oturma ve piknik için ayrılan alanlara park ediyordu. Bisiklet yolu da adeta park yolu haline gelmişti. Biz yayalar için hiç yol kalmıyordu. Durum böyle olunca kimi ya yolun kenarındaki daracık boşluğu veya tehlikeli bir biçimde yolun ortasında araçların arasında ilerlemek zorunda kalıyordu.

Temiz hava ve dinlenmek amacıyla geldiğimiz Millet Bahçesinde bu gürültü ve kirlilikle karşı karşıya kalmamız bizi çok rahatsız ediyordu. Yolun araçlara kapatılma kararına çok sevindik. Bundan sonra araç korkusu olmadan rahatla yürüyebilecek ve dinlenebileceğiz..”

Karar üzerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, yolun iki tarafında önlem alarak, yolu kullanmak isteyen otomobilleri engellemeye ve Millet Bahçesi’nde kontrollerini sıklaştırmaya başladı.

Editör: TE Bilişim