Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla açıklama yapan barolar, mültecilerin insani yaşam olanaklarına ve haklarına erişimi için devletlere mülteci politikalarını gözden geçirme çağrısı yaptılar.

Diyarbakır Barosu Mülteci Hakları Komisyonu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde Türkiye ve dünyadaki mültecilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Barosu Adli Yardım binasında gerçekleşen açıklamaya birçok avukat katıldı. Yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 10 Aralık 1948 tarihinde kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 14’üncü maddesinde iltica etme hakkını temel haklar arasında sayıldığına dikkat çekildi.

Komisyon adına açıklama yapan Mehmet Zeki Gezer, birçok ülkede çatışma olaylarının tırmanması sonucu dünya genelinde mülteci sayısındaki artışın her gecen gün hız kazandığını söyledi. Avrupa ülkelerinde kurulan tampon bölgeler nedeniyle mültecilerin iltica edemediğine işaret eden Gezer, “İltica etmeye çalışırken Alan Kurdi gibi on binlerce mülteci denizlerde yaşamlarını yitirmektedir. İltica etmeyi başaran mülteciler ise kamplarda insanlık dışı muameleye maruz bırakılmaktadır” diye konuştu.

‘Ölümlere dikkat çekiyoruz’

Van Barosu Mülteciler Komisyonu da güne ilişkin yaptığı açıklamada bölgelerine dair duruma dikkat çekti. Baro binasında yapılan açıklamayı Avukat Jiyan Özkaplan okudu. Bu yıl içerisinde İran-Van sınırında 25 mültecinin cenazesinin bulunduğunu hatırlatan Özkaplan, 25 mülteciden 24'ünün donarak yaşamını yitirildiğini, bir kişinin ise ateşli silahla öldürüldüğü belirtti. 

25 kişiden sadece 4’ünün kimliğinin tespit edilip ailelerine ulaştırıldığını ve diğer cenazelerinin ise kimsesizler mezarlığına defnedildiğini söyleyen Özkaplan sözlerini şöyle tamamladı: "Bölgenin sarp ve coğrafik koşullarından da görüleceği üzere, söz konusu bölge göçmenlerin yoğun olarak tercih ettikleri bir yoldur. Özellikle kış mevsiminde bu bölge mülteciler için açık mezarlık haline gelmiştir. Her yıl aynı bölgede tekrar eden ölümler maalesef bu yıl da trajik biçimde tekrarlanmıştır. Van Barosu olarak göçmenlerin donarak yaşamlarını yitirmesine yol açan koşullara dikkat çekiyoruz. Yasal ve güvenli erişim kanallarını açmalarını şeffaf, etkin ve erişebilir sığınma prosedürlerini derhal hayata geçirmelerini talep ediyoruz."

Editör: TE Bilişim