Haber İhsan Yılmaz

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır'ın Silvan İlçesi’nde yüz yıldır yapılan 'Murat Şenlikleri' koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde yüz yıllardır kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerinden biri olan 'Murat Şenlikleri' koronavirüsü nedeniyle iptal edildi.

Silvan'a bağlı Kumgölü Köyü Susamış mezrasında 641 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak 27-30 Mart tarihleri arasında 3 gün 3 gece yapılan 'Murat Şenlikleri' koronavirüs nedeni ile  iptal edildi. Silvan Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada etkinliğin bu yıl koronavirüs nedeni ile iptal edildiği kaydedildi.

 641 yılından beri kutlanıyor

Murat Şenlikleri, 641 yılından beri kutlanırken, rivayetlere göre, İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebel, Silvan ve çevresinin fethi ile görevlendirilir. Komutan Cebel, savaştan dönerken Murat Ovası'nda pusuya düşer ve şehit olur. Yine rivayetlere göre, bu şenlik aslında nişanlı olan Muaz Bin Cebbel'in şehit edilmesi nedeniyle düğünü olarak kutlanır. Dolayısıyla bu etkinlik daha çok düğün gibi kutlanır. Bunun içindir ki, Murat Şenliği'ne katılan insanlar, 3'üncü günün gecesinde kına yakıp geceyi türbede geçiriyor. Muaz Bin Cebel'in düğününe gelenler, tefler eşliğinde beyt ve kasidelerin ritmine uyarak dans ediyor. Kadınlar ellerine kına yakıp, mum yakıyordu.

Editör: TE Bilişim