DİYARBAKIR- Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Masum Süer, Dicle Nehri’nin kıyısındaki Hevsel Bahçeleri’nden incir, kuzukulağı ve midye toplayıp akşam evlerine bir kelek üzerinde dönen 70 yaşındaki Nuri Aytaş ile 2 küçük torununun fotoğraflarını çekerek mutluluklarını belgeledi.

Hevsel Bahçeleri’nden çektiği hayvan ve bitki fotoğraflarıyla tanınan Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Masum Süer, Feritköşkü Mahallesi’nin hemen aşağısında Dicle Nehri’nde tekerlek ve ağaçlardan yapılmış kelekler üzerinde balık avlayan bir grubun avlanmasını ve yaşamını fotoğraflarken, Nuri Aytaş’ın, şişirilmiş lastik tekerleriyle desteklenen ilkel bir kelek üzerinde nehrin öte yakasından kente doğru geldiğini gördü.

Nuri Aytaş’ın ve torunlarının, incir kovalarıyla ve neşe içinde eve dönüşlerini gördüğünde bir an sal ve keleklerle ulaşım ve taşımacılığın yapıldığı eski Diyarbakır’ın gözlerinin önünde canlandığını ve duygulandığını belirterek çektiği fotoğrafların öyküsünü şöyle anlattı:

“Feritköşk Mahallesi’nin hemen aşağısındaki alana zaman zaman gider balıkçıların ve bahçelerde çalışan insanların fotoğraflarını çekerim. Dicle Nehri’nin kenarında kelek üzerinde nehre açılıp küçük torlarla balık tutan bir grup gencin fotoğraflarını çekiyordum. Akşam karanlığı basmak üzereydi. Tam gençlerden ayrılacakken nehrin öte yakasından bir karartının kente doğru geldiğini gördüm. Yaklaştıkça üzerinde ak sakallı bir yaşlı ile iki çocuğun olduğunu gördüm. Balıkçı gençler, gelenin mahalle halkının çok sevdiği Nuri Aytaş olduğunu söyleyerek yardımına koştular. Kıyıya yaklaşan Nuri Amcanın ve torunlarının yüzündeki mutluluk görülmeye değerdi. Özellikle çocuklar çok mutluydu. İki kova incir, bir kova midye ve bir deste de Kuzukulağı toplamışlardı. Hevsel’de bu büyüklükte incirleri ilk defa görüyordum. Dicle nehrinde midye toplandığına da ilk defa tanık oluyordum. Şaşırmıştım. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilen Hevsel bahçelerindeki bu güzelliklerin geliştirilmesi ve sürdürülmesi için çaba harcamalıyız.”

Editör: TE Bilişim