DİYARBAKIR - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubeleri, eğitim ve öğretim yılı değerlendirme raporunu, Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şubesi Eğitim Sekreteri Hatice Efe, salgın süresi boyunca birçok eğitim emekçisinin virüsten yaşamını yitirdiğini, kent genelinde 200 bini aşkın, ülke genelinde ise 6 milyonu aşkın öğrencinin eğitime ulaşma sorunu yaşadığına dikkat çekti.

Diyarbakır’da kayıtlı öğrenci sayısının 492 bin 975 olduğunu aktaran Efe, Eylül 2020’de 8’inci sınıfı bitiren 47 bin 228 öğrenciden 4 bin 300’ünün örgün eğitime kayıt yaptıramadığını söyledi. Efe, 4 bin 500 öğrenciye tablet dağıtımının kamuoyuyla paylaşımı yapılırken, eğitime erişim sağlayamayan 195 bin öğrencinin görmezden gelindiğini öne sürdü.

 Seçmeli ders sorunu

Derse katılım üzerinden performans notunun verilme kararına sendika olarak açtıkları davanın sürdüğünü belirten Efe, “Son gelen resmi yazıyla öğrencinin üstün yararı gözetilerek not verilmesi istenmiştir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde de sorunlar yaşandı” diye belirtti.

Kentte anadilinde eğitim sorununun eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilediğini belirten Efe, “Özellikle aile içindeki iletişimde kullanılmayan dilde uzaktan eğitim alınması, ev yaşamında eğitimin sürdürülebilirliği açısından süreci daha imkansız hale getirmiştir. Bu süreç çocuklarımızın eğitim hayatından kopuş yaşanmasına neden olmuştur. MEB maalesef eğitim sürecini yönetememiştir” iddiasında bulundu.

 Efe, Diyarbakır’daki eğitim sorunlarını şu şekilde sıraladı:

 “* 2020 Ocak ayında alınan kararla 9 okulun yıkımı başlatılmamış, bu süre de yeni okulların inşasına başlanılmamış, öğrenciler çevre okullarla gönderilerek mağdur edilmiştir.

* Pandemi koşullarında seyreltilmiş sınıf uygulamasına geçişlerde sorun yaşanmış ve birçok okulda sınıf mevcutları olağan halinden daha da yüksek seviyelere ulaşmıştır.

 * Okulların açık olduğu dönem de yeterli hijyen malzemeleri okullara dağıtılmamış, hizmetli personel eksikliği giderilmemiştir.

 * Öğrenciler özgür iradeleri ile seçmeli derslerini seçememiştir.

* İlimiz de uzaktan eğitime öğrencilerin yarısı erişememiştir.”

 Eğitim İzleme Komisyonu olarak, eğitimde yaşanan sorunları, çözüm önerileri ile beraber raporlar hazırlayarak hem kamuoyuna hem de İl Mili Eğitim Müdürlüğü'ne sunduklarını belirten Efe, öğrencilerin başta sağlık hakkı olmak üzere, eğitim hakkını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim