Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) bir dizi iş görüşmeleri için Diyarbakır’a gelen Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) üyelerini ağırladı.

Diyarbakır’a gelen Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı Kaya Üzen, Çanakkale İl Vali Yardımcısı ve Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genelsekreteri Abdullah Güç, Çanakkale Tarım ve Orman il Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Ferhan Savran, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri ve meclis üyelerinden oluşan heyet Diyarbakır Ticaret Borsasını ziyaret etti.

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, DTB Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, TDİOSB Başkanı Resül Gündoğan, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genelsekreteri Hasan Maral, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Atalar heyeti karşıladı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren DTB Başkanı Engin Yeşil, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim kentimiz Diyarbakır’da ve borsamızda sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

İmaj sorunu yaşadık

DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın, geçmişten gelen ön yargılardan dolayı belirli bir süre imaj sorunu yaşadığını anlatarak, “Oysaki ilimiz ve bölgemiz, tüm büyükşehirlerin sahip olduğu huzur ve güven ortamına sahiptir. Bizler Diyarbakır Ticaret Borsası olarak ön yargıların ortadan kalkması için her türlü çaba ve gayreti sarf etmekteyiz" dedi.

Ön yargılar ortadan kalkacaktır

Yeşil konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. İlimizde düzenlenen Akreditasyon Çalıştayı ve Teknoloji Buluşmaları’nın  ardından böylesi ziyaretlerin başlaması ve kentimizi daha yakından görmesi bizleri oldukça mutlu etmektedir. Diyarbakır Ticaret Borsası olarak ilimizi yakından göremeyen herkesi Yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış, Mezopotamya ile Anadolu’nun kesiştiği noktada bulunan Diyarbakır’ımızı yakından görmeye davet ediyorum.Ve inanıyorum ki bu tür karşılıklı ziyaretler ile kentimiz Diyarbakır hep güzellikleri ile anılacak ve olumsuz ön yargılar ortadan kalkacaktır.”

Tarım ve hayvancılıkta ön sıralardayız

DTB Başkanı Engin Yeşil son olarak buğdayda Diyarbakırın 1.038.026 ton üretim ile Türkiye Buğday üretiminde 3. sırada, pamukta Diyarbakır’ın, 244.497 ton Kütlü pamuk ile Türkiye üretiminde 4. sırada, mısırda Diyarbakır’ın 217.773 ton ile Türkiye mısır üretiminde 9. sırada, kırmızı mercimekte Diyarbakır’ın 125.216 ton ile Türkiye kırmızı mercimek üretiminde 1. sırada, hayvancılıkta Diyarbakır’da 18.190 baş manda sayısı ile Türkiye’de  2. sırada, 571.272 büyük baş hayvan sayısı ile Türkiye’de 27. sırada, 1.834.339 küçük baş hayvan sayısı ile Türkiye’de 4. Sırada yer aldığını söyledi.

‘Çanakkale’ye davet ediyoruz’

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ise, “Diyarbakır belki kilometre olarak bize uzak, ama görünüşte Çanakkalemize çok yakın bir ildir. İki kurum arasında belki ilk resmi ziyaret oldu. Bundan sonraki süreçte bizde sizi ve bölge iş adamlarını Çanakkale’ye davet ediyoruz. Gelin hep beraber gücümüz yettiği yere kadar iki ilin ekonomisi ile ilgili yapılması gereken sinerjileri birlikte gerçekleştirelim" dedi.

Çanakkale İl Vali Yardımcısı ve Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ise, kurtuluşun şehrinden medeniyetlerin şehrinde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

DTB Meclis Başkanı Ahmet Ay ise, Çanakkale heyetini Diyarbakırlı şair yazar Cahit Sıtkı Tarancı'nın memleket isterim şiiriyle selamlayarak heyeti kentte ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Yapılan görüşmenin ardından DTB, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve il Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından heyete Diyarbakır ekonomisi, Tarım ve Hayvancılığı ile ilgili video gösterimi yapmasının ardından  DTB Başkanı Engin Yeşil heyet adına Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı Kaya Üzen ve Çanakkale İl Vali Yardımcısı ve Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin'ne Diyarbakır motifli tablo hediye etti.

Editör: TE Bilişim