Artı Gerçek-Yaklaşık 2 yıldır Covid salgını ve önlemleri nedeniyle tüm dünyada neredeyse hiç görülmeyen influenza (grip), rinovirüs, adenovirüs, parainfluenza gibi solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüsler bu yıl eskisinden daha hızlı ve mevsiminden de önce görülmeye başlandı. Güney yarım kürede özellikle Avusturalya, grip sezonuna çok şiddetli bir giriş yaparken geçtiğimiz hafta İngiltere’de ülke vatandaşları bu kış beklenen virüs fırtınasına karşı uyarıldı.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, her yıl önce Güney yarım küreyi etkileyen grip (influenza) salgınının bu yıl Avustralya’da patlama şeklinde yaşandığına dikkat çekerek grip aşısı çıkmış olanların beklemeden aşılarını yaptırması gerektiğini belirtti.

‘DİĞER VİRÜSLER AÇISINDAN BU YIL DAHA ŞİDDETLİ GEÇEBİLİR’

Prof. Dr. Yavuz, "Covid başladığından beri aldığımız birçok önlem vardı. Aşının yanında en başından itibaren aldığımız kişisel önlemlerimiz, diğer solunum yoluyla bulaşan virüsleri de oldukça azaltmıştı. Geçen yıldan itibaren bu önlemler azaltıldı ve bu yıl da tamamen kaldırıldığı için, aslında bu virüslerin yeniden ortaya çıkacağını bekliyorduk" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl kısmen önlemler devam ettiği için bir ‘patlama’ şeklinde olmadığını belirten Prof. Dr. Yavuz, "Bu yıl önlmemler tamamen kaldırıldığı için biraz daha şiddetli yaşayacağımızı ön görüyoruz, bilim çevirileri de böyle düşünüyor” dedi.

‘COVİD DIŞINDAKİ VİRÜSLERİN TAKİBİ DE AKSADI’

Acillerde Covid başvurularında da ufak kıpırdanmalar yaşandığını ama eskiye göre ciddi bir artışın henüz olmadığını kaydeden Prof. Dr. Yavuz, "Önümüzdeki süreçte grip, nezle etkeni diğer virüsler, ki onlar da rinovirüs, parainfluenza, insan metapnömovirüsü, adenovirüsler ile ilgili artış bekleniyor" diye konuştu.

RSV geçen yıl erken pik yaptığını söyleyen Prof. Dr. Yavuz şunu söyledi:

"İnfluenza en çok korku yaratanlardan biri. Biz ülke olarak grip sürveyans (takip) sistemine dahil olan bir ülkeydik dünyada. Ama Covid döneminde aksadı sürveyans"

‘KESİNLİKLE İŞE YA DA OKULA GİTMEMESİ GEREKİYOR’

Prof. Dr. Yavuz, "Şimdi o sistemin tekrar çalışır hale geçmesi gerekiyor ki grip sürveyansı yapılırken, aynı zamanda diğer sözünü ettiğimiz virüs etkenlerini de gözlemleyebiliyorduk. Nezle yapan virüsler de bazen bağışıklığı baskılanmışlarda ya da yaşlılarda, hatta bazen çocuklarda Covid gibi ağır tablolara neden olabiliyor çünkü. O yüzden bunların da takip edilmesi gerekiyor" dedi.

Bizim şu an aslında ülke olarak yapmamız gereken en acil şeyin bu sürveyansı güçlendirerek devam ettirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, "Çünkü biz bu bilgilerle hareket edebiliyoruz. Bu hastalıklar işgücü kaybına ya da hastanede iş yükü oluşturmada bizim Covid’den önceki dönemlerde en çok uğraştığımız konuların başında yer alıyordu" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yavuz, "Aslında toplum sağlığı açısından baktığımızda çok da hafife alınacak hastalıklar değil. Bu nedenle hasta olan kişilerin kesinlikle işe ya da okula gitmemesi gerekiyor” uyarısı yaptı.

‘ÖNÜMÜZDEKİ 1 AY İÇİNDE PİK ETMESİ BEKLENİYOR’

Bu kış bu çok önemli olacağını belirten Prof. Dr. Yavuz son olarak şunları ifade etti:

“Çünkü zaten sürveyans yapılmıyor, Covid için de yok. O nedenle bunların ne kadar yaygın olduğu anlaşılmayabilir bu yıl. Hasta olanların evde kalması, birçok kişinin hastalanmasını da engeller. Belki de iş yerleri bunu teşvik etmeli, çünkü hasta kişilerin işe gitmesi, daha sonra daha fazla iş aksamasına neden olacaktır. Covid’de de sayıların arttığına dair veriler geliyor dünyadan. Benim kaygım, önümüzdeki süreçle ilgili, özellikle önümüzdeki 1 ay içinde, Covid’le ilgili. Yeni pik Ekim-Kasım gibi bekleniyor dünyada. O yüzden 65 yaş üstündekiler, özellikle son aşılarının üzerinden 6 ay geçmiş olan kişiler, hatırlatma dozunu mutlaka yaptırmalı. Kalabalıklarda, kapalı alanlarda da maske takmalarını kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü Covid hala solunum yolu hastalıklarında ölüme yol açan birinci patojen."(DHA)

Editör: TE Bilişim