Türkiye, çok sayıda şehirde yaşanan 60'ın üzerinde yangınla mücadelesinin dördüncü gününe girdi. Şimdiye kadar toplam 21 ilde çıkan 63 yangından 57'si kontrol altına alınırken, yangınların 20'si devam ediyor.

Ülke genelindeki yangınlarda şu ana kadar 3'ü Manavgat, biri ise Marmaris'te olmak üzere 4 can kaybı yaşandı.

Son 4 gün içerisinde orman yangınına sahne olan şehirler Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Muğla, Kayseri, Manisa, Kütahya, Balıkesir, Kilis, Kahramanmaraş, Kocaeli, Kastamonu, Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Hatay, Bursa, İzmir, Diyarbakır ve Karaman olarak sıralandı.

Çeşitli bölgelerde süren yangınlardan son gelişmeler, sahadan canlı anlatımlar Sputnik'in canlı anlatımında:

'Yukarıdan aniden geldi, soluk alamayıverdik'

Manavgat'taki yangından en fazla hasar gören Kalemler köyünden bir vatandaş, yangın anlarını şöyle anlattı:

"Yukarıdan aniden geldi, soluk alamayıverdik, her tarafı çevirdi, kurtarabildiğimizi kurtardık, kurtaramadığımız yandı, hayvanlarımız telef oldu."

Yangınların nedenini araştırmak üzere özel ekip kuruldu

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınları araştırmak için özel ekipler kuruldu ve dün sabah itibariyle ekipler çalışmalarına başladı.

Ekipler, terör ve istihbarat birimlerinin de desteği ile meydana gelen orman yangınlarının çıkış sebebini, terör ve sabotaj ihtimali olup olmadığını tüm yönleriyle araştıracak. Araştırmadan çıkan sonuçlar adli birimlerle paylaşacaklar.

Aliyev'den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi. Aliyev, mesajında Azerbaycan hükümeti ve halkının Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, kardeş Türkiye'nin farklı bölgelerinde çıkan şiddetli orman yangınları ve sonuçları bizi derinden üzmüştür. Sizin liderliğinizle hükümetinizin attığı kararlı adımlar sayesinde azimli ve mücadeleci Türk halkının bu felaketi kısa sürede atlatacağından eminim. Azerbaycan hükümeti ve halkı, her zaman olduğu gibi bugün de kardeş Türk halkı ile dayanışma içindedir ve onun yanındadır. Şahsım ve Azerbaycan halkı adına yangınlarda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Allah rahmet eylesin.”

Yangından etkilenen hayvanlar tedavi ediliyor

Antalya Manavgat'a bağlı Kalemler köyünde Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, yangından zarar gören hayvanları tedavi ediyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Ulaştırma ve haberleşme açısından herhangi bir sıkıntımız yok" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşımızın zarar ziyan tespitini yapıyoruz" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı

Çavuşoğlu: Vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını temin edeceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, yangın hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için birimler kurduk.

Yangından 42 mahalle etkilendi, 27 mahalle boşaltıldı, yarın ödemeler başlıyor.

Yangın sonrası hangi adımları atacağımızı kararlaştırmak için saha tespiti çalışmalarımız sürüyor.

Giden canlar geri gelmez, vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını temin edeceğiz.

Nakdi yardım yapmak isteyenler valiliğimizle temasa geçebilirler.

Hasar tespiti yapılan vatandaşlarımıza kısmi ödemelerini yarından itibaren başlatıyoruz. Ziraat Bankası cumartesi günü bu amaçla açık olacak.

(Yangınları) Kim yaptı? Vatandaşların da bizim de şüphelerimiz var. Tüm kurumlarımız hassas bir çalışma yürütüyor. Gözaltına alınan şüpheliler de var.

Pakdemirli: Gün orman teşkilatımızın moralini yükseltme günüdür

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile koordinasyon toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunuyor.

Pakdemirli, açıklamasında şunları söyledi:

Aktif olan tüm yangınlarımızda iyiye gidiş var, ormanlık alanları kullanırken çok dikkatli olalım, bu günler yangınlar için son derece hassas günler.

Bir yandan hasar tespit çalışmalarımız sürüyor.

3 uçak, 9 İHA, insansız helikopter, 1 su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personelle yangınla mücadele ediyoruz.

Marmaris'teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var.

Gün orman teşkilatımızın moralini yükseltme günüdür.

Yerleşim yerlerinin imara açılacağı söylentisi, olayı istismara yöneliktir.

Zarar gören vatandaşlarımızın Bağkur, SGK, ziraat, Tarım Kredi ve TARSİM borçlarının, kredi borçlarının ertelenmesini sağlıyor olacağız.

Turizmle ilgili tesis yapılacaksa bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim.

Orman teşkilatımız, dünyanın en donanımlı orman teşkilatlarından biridir. Türkiye'nin coğrafyasına göre helikopter seçildi. THK'nın uçakları uçabilecek kapasitede değil, hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklamalar yapılıyor.

Orman Müdürlüğü: 71 orman yangınından 57'si kontrol altına alındı; devam eden 14 yangına müdahale sürüyor

Orman Müdürlüğü, "71 orman yangınından 57'si kontrol altına alındı; devam eden 14 yangına müdahale sürüyor" açıklamasında bulundu.

Pina Yarımadası'nda 80 hektar ormanlık alan yandı

Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçeleri arasındaki Pina Yarımadası’nda çıkan orman yangını, saatler sonra kontrol altına alınırken, yangında 80 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Önceki gün saat 15.00 sularında henüz bilinmeyen bir nedenle ormanlık alanda başlayan yangın hızla büyüdü. Alevler, bölgedeki otellere yaklaşınca otellerdeki müşteri ve personellerden oluşan bin 500 kişi, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın koordinesinde Sahil Güvenlik botları ve Güvercinlik koyundaki sivil teknelerle hızlı şekilde tahliye edildi.

Manavgat'ta yangının izleri ortaya çıktı

Antalya Manavgat'ta devam eden yangınların yarattığı tahribat, sabah olunca net bir şekilde ortaya çıktı.

Yangında hasar gören ve kullanılamaz hale gelen bir araçtan geriye kalanlar görüntülere yansıdı.

Silifke'deki yangına TOMA ile müdahale ediliyor

İlçede dün sabah saatlerinde ilk olarak Boğsak mevkisinde başlayan ardından Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine yayılan orman yangını şiddetli rüzgar nedeniyle etkisini artırdı.

Yangını kontrol altına alma çalışmaları, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarınca (TOMA) sürdürülüyor.

Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla söndürme çalışmalarına havadan destek veriyor.

Dün Silifke'de orman yangını çıkmış, yangın nedeniyle çok sayıda ev tedbiren boşaltılmıştı. Kuvvetli rüzgar nedeniyle yangın, çevredeki diğer mahallelere de yayılmıştı.

Antalya Gazipaşa’da 4 farklı noktada yangın çıktı

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda 4 farklı noktada yangın çıktı. Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangında bazı evler tahliye edildi. Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Gazipaşa’ya bağlı Küçüklü ve İnceğiz mahallelerindeki kızılçamla kaplı ormanlık alanda dün gece henüz bilinmeyen bir nedenle 4 farklı noktada yangın çıktı. Poyrazın da etkisiyle büyüyen alevler kontrolden çıkarak geniş bir alana dağıldı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bazı evlerdeki kişiler tahliye edildi.

Gazipaşa Orman işletme Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa İtfaiye Birimi, sivil iş makineleri ve çok sayıda vatandaş yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

Yangına müdahale başladı

Antalya Manavgat'ta yangın alanından bildiren Sputnik Türkiye muhabiri Osman Nuri Cerit, Ali Çağatay'la Seyir hali programında yangınla ilgili son gelişmeleri aktardı.

Yangınların üçüncü gününde de müdahalenin devam ettiğini aktaran Cerit, yangın alanında yerleşim birimlerinin boşaltıldığını söyledi.

Çalışmaların devam ettiği alanın duman ve is kokusuyla kaplı olduğunu söyleyen Cerit, dumanların Manavgat'ın her yerinden görülebildiğini belirtti.

Cerit ayrıca, söndürme çalışmaları kapsamında yangın helikopterlerinin de havalandığını açıkladı. (sputink)

Editör: TE Bilişim