DİYARBAKIR - Türkiye’de Kurban Bayramı’ndan önce otobüs bileti fiyatlarında yüzde 100’e varan zamlar yapıldı. Diyarbakır-İstanbul seferi yapan otobüsler için bilet fiyatı 500 TL’de 600’e yükseldi.

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ve okulların kapanması ile akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamların ardından otobüs firmaları bilet fiyatlarını arttırdı. Bilet fiyatlarını doğrudan etkileyen motorinin litre fiyatının 30 TL'nin üzerine çıkmasının ardından, bilet fiyatları artık günlük olarak değişim gösteriyor.

Otobüs firmaları 1,5 ile 2 saat arasında değişen mesafeler için 120 TL ücret alınırken, 20 saat ve üzeri yolculuklar için firmalar 650 TL ile 750 TL arasında ücret alıyor.

TAKSİTLİ BİLET DÖNEMİ

Bu arada yolcunun alım gücünün çok düştüğünü açıklayan Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, Ziraat Bankası ile anlaşmalı olarak taksitli bilet satışı yapılmaya başlandığını söyledi. Yıldırım, İstanbul’dan pandemi öncesi otogardan günde 2 bin 500 otobüs çıkarken bu yıl bu sayının bin 400’e kadar düştüğünü hatırlattı. Geçen haftalarda Pamukkale Seyahat’in Ziraat Bankası ile anlaşarak başlattığı taksitli bilet satışlarının ise tüketiciden yoğun ilgi gördüğünü anlatan Yıldırım, şunları söyledi: “Yolcunun alım gücü çok düştü. Bizim de maalesef fiyatlarımız ikiye katlandı. Çünkü akaryakıt dörde katlandı. Bunun yanı sıra, otoyol, personel, kira, araç bakımı gibi bütün kalemlerimizde ortalama yüzde 100 artışlar oldu. Bilet fiyatları vatandaşın alım gücünü aşınca firmalarımız bankalarla anlaşıp taksitle bilet satmaya başladı. Bu uygulama yoğun talep görüyor.”

Antep’in yerel firmalarından SEÇ Turizm yetkilisi Fikret Başkaya ise uzun mesafelerde durumun daha acı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Gaziantep’ten çıkan bir otobüs gidip gelirken 19 bin 500 liralık mazot yakıyor. Diğer masraflarla 25 bini geçiyor ve para kazanma şansınız kalmıyor uzun yolda. Yolcu zamma alıştı. Yolcu da biliyor mazotun fiyatını bize hak veriyor ama durumları çok kötü. Bilet fiyatını 500 lirada tutuyoruz. Ama 4 kişilik bir aile gidiş gelişe 4 bin TL harcayacak. Bu reva mıdır bu vatandaşa?”

KUTU

Diyarbakır’dan şehirlerarası otobüs fiyatları şöyle:

Diyarbakır-İstanbul: 600 TL

Diyarbakır-Ankara: 500 TL

Diyarbakır-İzmir: 600 TL

Diyarbakır-Antalya: 500 TL

Diyarbakır-Urfa: 120 TL

Diyarbakır-Batman: 50 TL

Diyarbakır-Dersim: 180 TL

Diyarbakır-Van: 300 TL

Editör: TE Bilişim