Fuat Bulut / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır - Daha iyi bir yaşam uğruna Avrupa’ya gitmek üzere ülkelerinden ayrılan Afganlar, insan kaçakçıları ile anlaşarak yasa dışı yollarla Türkiye'ye getiriliyor. “Burası İstanbul” diye Diyarbakır Şehirlerarası Terminali civarına bırakılan göçmenler, gün boyu terminalde yatıp kalıyor. Zor koşullarda terminalde yaşamlarını sürdürmeye çalışan göçmenlerin çoğunun maskesiz dolaştığı ve sosyal mesafe kuralına dikkat etmediği görülüyor.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Öz Diyarbakır Firması Genel Müdürü Şaban Doğmuş, sorunun çözümü için iki ay önce Diyarbakır Valiliği ve Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’na (TOFED) yaptıkları müracaatlardan sonuç alamadıklarını söyledi.

“Maske, sosyal mesafe,  hijyen yok”

Pandemiye rağmen her gün yüzlerce kaçak göçmenin insan ticareti yapan kişiler tarafından Diyarbakır’a getirildiğini ifade eden Doğmuş, “Yaklaşık bir yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Gelenlerin sayısı her gün değişiyor. Bazen 100 kişi, bazen 500 kişi terminale ait arazide kalıyor. Personellerimizi artık yarım gün çalıştırıyoruz. Çünkü bunlar oldukça sağlıksız koşullarda kalıyor ve tehlike arz ediyorlar. Maske takmıyor, sosyal mesafe kuralına uymuyorlar. Yolcularımızdan yoğun şikayet alıyoruz” dedi.

Var olan durumu fotoğraflayıp TOFED’e gönderdiklerini anlatan Doğmuş, “Pandemiden dolayı daha büyük sıkıntı içerisine girdik. Pandeminin otogara geliş sebebi de bu göçmenlerdir. Ülke dışından geliyorlar, hijyenden yoksun, sağlık taramasından geçmeyen bu insanlar tehlike saçıyorlar. Bunların çoğu da İran üzerinden geliyorlar. Bildiğiniz gibi İran, pandemiden ilk etkilenen ülkelerin başındaydı” dedi. 

“Bazı firmalar fahiş fiyata taşımacılık yapıyor”

İstanbul adı altında kaçak göçmenlerin Diyarbakır terminaline bırakıldığını söyleyen Doğmuş, şöyle devam etti:

“Bu göçmenleri de buradaki bazı firmalar fahiş fiyata batı illerine götürüyorlar. İnsan ticareti yapılıyor resmen. Yetkililer buna çözüm bulmalı. Sormak istiyorum; bu kaçak göçmenler Van-Diyarbakır güzergahındaki arama noktalarından nasıl geçiyor? Bunları Diyarbakır’dan İstanbul’a 400-500 TL’ye götüren bazı firmalar, hiç mi emniyet güçlerinin aramalarına denk gelmiyor? Diyarbakır, kaçak göçmenlerin aktarma istasyonu olmuş durumunda. Bunun kaynağı nedir, nasıl giriş yapıyorlar nasıl buraya geliyorlar. Bunlar ortaya çıkmalı. Emniyet güçleri yol denetimini sıkılaştırmalı, Büyükşehir Belediyesi de terminaldeki bu yanlış tabloyu ortadan kaldırmak için seferber olmalıdır. Pandemiden dolayı biz artık terminalde berbere veya lavaboya gitmekten korkuyoruz. Otogarın içine giremez hale geldik. Yolculardan da çok sayıda şikayet alıyoruz.”

Editör: TE Bilişim