DİYARBAKIR - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkın Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talebi ile iddianame hazırlayıp Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. İddianamede 451 siyasetçi hakkında siyasi yasak talep ediliyor. Anayasa Mahkemesinin, davayı 15 gün içinde karara bağlaması bekleniyor.

Rudaw Diyarbakır muhabiri Abdulselam Akıncı, muhalefet partilerinin Diyarbakır'daki il başkanlarına sordu.

Saadet Partili Bozan: Karar hukuki değil siyasidir

Partilerin kapatılmasının çözüm olmadığını vurgulayan Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, şunları kaydetti:

“Kapatılan her siyasi parti yeniden açıldı. Mevcut durumda siyasete ve diyaloga giden yolun genişletilmesi gerekiyor. Diyalog ve siyaset yolu tıkanırsa şiddet daha da artar. Cumhur İttifakı’nın bu yaklaşımını hukuki değil daha çok siyasi olarak görüyoruz. Çünkü HDP neredeyse on yıldır aynı HDP'dir. Sözleri ve çizgisi aynıdır. Dün Dolmabahçe’de görüşme oldu, Öcalan'ın mektubu Newroz'da okundu. Ne zaman ki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan'a ‘seni başkan yaptırmayacağız” dedi AK Parti'nin HDP'ye yaklaşımı değişti. Cumhur İttifakı HDP'yi siyaset dışına itmek istiyor. Çünkü 500 kişiye siyaset yasağı getirmek istiyor. Bu nedenle durumu hukuki değil, siyasi görüyoruz.”

Gelecek Partili Altaç: Gündemi değiştirmek istiyorlar

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç da, siyasette böyle sivri bir dilin kullanılmasının insanları rahatsız ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“HDP'nin kapatılması davası hukuki değil, siyasi bir karardır. Türkiye hükümeti ve ortağı başı dara düştüğünde HDP'ye el atıyor, ya da Türkiye’ye dışarıdan müdahale edildiğini söylüyor. Bu doğru değil. Bugün Türkiye büyük bir ekonomik krize girmiştir. İktidar ve küçük ortağı Türkiye’nin gündemini nasıl değiştirebiliriz diye düşünüyor. HDP’yi kapatırsak gündem değişir diye düşünüyorlar. Bu nedenle biz Gelecek Partisi olarak siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. Partileri kapatmak çözüm olmadı olmayacak.”

CHP’li Özel: HDP'nin kapatılmasının kimseye faydası olmayacak

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel de, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“HDP'nin kapatılmasının hiç kimseye faydası olmayacak, demokrasiye vurulan bir darbe olacak ki HDP’nin kapatılacağını düşünmüyorum. Yani Anayasa Mahkemesinin bu yanlıştan döneceğini düşünüyorum. Bu ülkede henüz cübbesinin önüne düğme diktirmeyen, aklıyla hareket eden hakimlerin olduğunu düşünüyorum. Geçmişte de, 80 darbesi döneminde de siyasi partiler kapatıldı. Siyasi bir partiyi kapatmak çözüm değil, o insanların düşüncelerini yok edemezsiniz. HDP’ye 6 milyon insan oy vermiş. Bu insanların düşünceleri siyasi olarak mecliste temsil edilmelidir. HDP’nin kapatılması davası da tamamıyla siyasi bir çıkıştır. Çünkü şu an ekonomi çökmüş, mutfakta yangın var, insanlar umutsuzluktan dolayı her gün intihar ediyor. Gündemi değiştirmek için her sıkıştıklarında yaptıkları gibi HDP’yi ortaya atıyorlar. İnsanları bununla oyalamak için. Siz de tanık oldunuz, son 3 gün içerisinde Silvan’da 3 intihar vakası yaşandı ki bu ailede bir ay önce de genç bir kız intihar etmişti. Gerçekten Türkiye’de hiç bir zaman gençler bu kadar umutsuz olmamıştı. Hiç bu kadar ekonomik sıkıntılardan dolayı intihar vakaları yaşanmamıştı. Bunları kapatmak için HDP’nin kapatılması gündemini ortaya atıyorlar.

DEVA Partili Ülsen: Barış ortamına vurulabilecek büyük bir darbedir

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise, şu yorumu yaptı:

“Türkiye erken seçim dönemine girerken iktidar Kürtleri ve HDP’yi bu denklemin dışında tutmaya çalışıyor ki bir şekilde iktidarını tahkim edip ayakta kalabilsin. Bu önemli bir husus ama en önemlisi de, HDP’nin kapatılması meselesine bütün bir muhalefet, bütün bir sivil toplum, Türkiye halkları topyekün bir biçimde karşı durmaz ise bu durum Türkiye’deki demokratik çoğulculuğa, siyasetin gelmiş olduğu noktaya büyük bir darbedir. Ve Kürtlerin temsiliyetini istemeyen bir iktidarla karşı karşıya kalıp önümüzdeki dönemde barış ortamına da vurulabilecek büyük bir darbedir. Onun için bu meseleyi sadece HDP’nin kapatılması meselesi olarak görmemek daha geniş bir çerçeveden bakılması gerektiğine inanıyorum. Yoksa geçtiğimiz dönemde bu gelenekten gelen çok sayıda parti kapatıldı, ne oldu sonuçta? Hiç bir şey olmadı. ben Anayasa Mahkemesi’nin HDP’nin kapatılmasına karar vermeyeceğine inanıyorum. Eğer iktidar Anayasa Mahkemesi’nin mevcut yapısı ile oynamaz ise tabi. Biliyorsunuz küçük ortak MHP, Anayasa Mahkemesi’nin kaldırılmasını bile talep etmişti. Bunu niye ösylüyor; çünkü Anayasa Mahkemesi mevcut hali ile HDP’nin kapatılması kararını vermeyeceğini çok iyi biliyor. HDP konusunda aksi bir karar sadece HDP ve Kürtleri değil, Türkiye’deki toplumsal barışı, gelecekteki barış umutlarını da sekteye uğratacaktır. İktidara şunu söylüyoruz; 2013-2014’te parti kapatılmasına karşı verdiğiniz sözleri, kamuoyuna verdiğiniz beyanları unutmayın diyoruz.”

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ise, “Bu tutumun hukukla bir alakası yoktur” dedi.

Ceylan, “Bu zihniyetin altında Kürtlerin iradesi yatıyor, bu nedenle Kürtlerin iradesine saldırı yapıyorlar. Kürtlerin diline, kültürüne, tarihine saldırıyorlar. Şeyh Said döneminde Kürtlere şaki diyorlardı, şimdi de terörist diyorlar. HDP irade oldu, umut oldu onların kirli iktidarı için tehlike oldu, bu yüzden bu davayı açıyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim