Haber / Fuat Bulut

Merkez Bağlar İlçesi, Bağcılar Mahallesi’nde yer alan şantiye alanında düzenlenen temel atma törenine Vali Münir Karaloğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, iş insanı Raif Türk, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, çok sayıda iş insanı ve DİMER Grup’a bağlı DİMİN Madencilik yöneticileri katıldı.

RAİF TÜRK: ÇOK İYİ BİR OKUL OLMASINI HAYAL EDİYORUM

Temel atma töreninde konuşan Diyarbakır’ın tanınmış iş insanlarından biri olan Raif Türk, şunları söyledi:

“Hayatımın en güzel, en anlamlı girişimi olan okulumuzun temel atma törenini onurlandırdığınız için teşekkür ederim. Hepiniz hoş geldiniz. Böyle hayırlı bir projenin oluşmasına vesile olan, temel atma aşamasına gayet kısa zamanda ulaşmamızı sağlayan başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen katkısı olan herkese yürekten şükranlarımı sunuyorum.

Okul yaptırmak her yerde ve her durumda başlı başına hayırlı bir iştir. Çünkü okul, hemen hemen daima daha iyi bir geleceğin inşa edildiği yerdir. Her okul gibi bizim okulumuz da gelecek nesillere bir hediyedir. Ne kadar modern ve donanımlı olursa olsun, bir binayı okul yapan ise aslında öğretmenlerle öğrencilerinin arasında yaşanan sevgiye, bilgiye, bilime ve çalışmaya dayalı büyülü öğrenme sürecidir. O süreci yaşamış olanlarımız elbette çoktur. İki gün önce 24 Kasım Öğretmenler günüydü. Her koşulda her çabayı harcayarak mesai bilmeden öğrencileri için çalışan öğretmenlerimizin öğretmenler gününü de bu güzel vesileyle kutluyorum.

Öğretmen olmayı ben de çok istedim, yaklaşık altı yıl Ergani’de Dicle İlköğretmen Okulu’nda okudum, ama kısmet değilmiş, kaderin bizim için başka planları varmış, olmadı. Dicle yıllarımda hep düşlediğim o büyülü okul ve öğrenme ortamına, daha sonra köyde vekil öğretmen olarak çalıştığım dönemde kavuştum. Çocuk dünyasının sandığımdan çok daha büyük bir evren olduğunu o günlerde daha iyi öğrendim. Sevginin gözlerde nasıl ışıltı yarattığını, özgüveni nasıl beslediğini defalarca gördüm, yaşadım. İtiraf etmeliyim: Neredeyse yarım asır önceki o günlerin mutluluğu ve coşkusu hayatımın en ışıltılı en pembe anıları arasında, daha dün yaşanmış gibi taptazedir.

Şimdi temelini atacağımız bu binanın da gelecekte, özverili öğretmenlerle merak ve öğrenme aşkı ile dolu öğrencilerle donanmış çok iyi bir okul olmasını hayal ediyorum. Okulumuzun öğrencilerinin, kız veya erkek hepsinin hayata üretken bireyler olarak katılmasını, kendilerine, ailelerine ve ülkelerine değer katan bireyler olmasını temenni ediyorum. Onların hayatın en sihirli yanının kendini inşa etmek ve kendinden sonra gelen nesillere daha güzel bir dünya olduğunu içselleştirmiş bireyler olacaklarını umuyor, yoksulluğun ve cehaletin nadir görüldüğü huzurlu bir ülke yaratmak için çalışmalarını diliyorum. Böyle bir günü bu umutlarla sizinle birlikte büyük bir coşku ile paylaşmanın sevinci içindeyim. Herkese hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

VALİ KARALOĞLU: GENÇLİĞE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

Konuşmasına iş insanı Raif Türk, DİMER Grup ve DİMİN Madencilik’e teşekkür ederek başlayan Vali Münir Karaloğlu ise şunları söyledi:

“Değerli dostlar, en büyük varlığımız, en büyük zenginliğimiz, umudumuz gençlerimiz, genç nüfusumuz. Bakın Diyarbakır’da şu anda ilkokul, ortaokul lisede eğitim öğretime devam eden öğrenci sayımız 450 bini geçti. Bu büyük bir zenginlik. Bazı vilayetlerin nüfusundan çok bizim eğitim öğretime devam eden öğrencimiz var. Elbette ki bu genç nüfusu hem şehir için hem ülke için hem insanlık için bir değere dönüştürmek, bir zenginliğe dönüştürmek bu genç nüfusun iyi eğitilmesinden geçiyor. Onun için Diyarbakır’da az önce İl Milli Eğitim Müdürümüz ifade ettiler. Hem devlet bütçesinden hem hayırseverlerimizden hem uluslararası fonlardan şu anda büyük bir eğitim seferberliği var arkadaşlar. 2 bin 700 yeni ilave derslik çalışmamız var. Bu son Milli Eğitim Bakanımızın Diyarbakır seyahatinden sonra Diyarbakır’daki eğitim yatırımlarımız çok hızlandı. Sayın Bakanımıza Diyarbakır halkı adına, Diyarbakır’daki yavrularımız adına ilin valisi olarak çok teşekkür ediyorum. Gerçekten neyi istediysek, neyi konuştuysak döndükten sonra her şey halloldu, ödenekleri gönderildi. Hatta sadece göndermekle kalmıyor sayın Bakan gönderdim ha diye de bir de telefon açıyor. Bizde hemen ihale süreçlerine başlıyoruz. Şu anda ihaleye çıktıklarımız var, çıkacaklarımız var. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde Diyarbakır gerçekten altyapı bakımından eğitim altyapısı bakımından eksikleri azaltılmış, hafiflemiş bir ile dönmüş olacak.

Değerli arkadaşlar, elbette ki eğitimde sadece devletin kamu bütçesiyle yaptığı yatırımlar yeterli olmuyor. Hayırsever iş insanlarımız da Diyarbakır’da son dönemde çok güzel okullar yaparak Milli Eğitim'e bağışladılar. Yakın zamanda açtıklarımız oldu. Şu anda devam edenler var, niyetli olanlar var, daha gelip protokole bağlamasalar da niyetli olanlar var, inşallah rabbim onlara da en kısa zamanda gelip bu kervana bu hayır kervanına katılmayı onlara da nasip etsin.

Raif Bey ilimizin önemli iş insanlarından bir tanesi. Madencilik sektöründe önemli işler yapıyor. Dimer Grup olarak Dimin Madencilik olarak. Biz kendisi ile tanıştığımızda söz etmiştik. Daha sonra açıkçası 32 derste beklemiyorduk. Biz daha küçük bir okul olur diye tahmin ediyorduk ama şu anda hayırseverler içerisinde en büyük okullardan bir tanesinin temelini atıyoruz bugün burada. Raif Bey arsada güzelmiş yalnız, yakışmış, iyi bir yer vermiş size. Allah hayrınızı kabul etsin. İnşallah eylül ayında eğitim öğretime yetiştiriyor muyuz? Rauf bey inşallah Eylül ayında Yüksel Bey burada yapalım inşallah. Eğitim öğretim yılı başlangıç töreni ile beraber açılış töreninde burada yapalım inşallah. Raif Türk ilkokulunun bahçesinde inşallah cıvıl cıvıl yavrularımız, öğretmenlerimiz hep beraber hem okulumuzu açalım hem eğitim öğretim yılının başlangıcını yapalım.

Değerli arkadaşlar biz gençliğe çok önem veriyoruz. Gençlerimize, çocuklarımıza çok önem veriyoruz. Biliyorsunuz, ‘Uyanış Gençlik’ mottosuyla çok farklı alanlarda hem çocuklarımızın eğitimine destek olmak, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerden çocuklarımıza destek olmak için Uyanış Gençlik adı altında çok önemli faaliyetlerimiz var. Bütün gayemiz, bütün isteğimiz iyi eğitilsin çocuklarımız. Düşünen insan olsunlar, edindikleri bilgiyi kendileri için, aileleri için, ülkeleri için, milletleri için değere dönüştüren gençler olsunlar ve artık çocuklarımız birilerinin istismarına uğramasın, birilerinin akıllarını birilerinin aklına kiraya vermesin istiyoruz. Özgüvenleri yüksek olsun istiyoruz çocuklarımız. Bu toprakların yetiştirdiği geçmişte yetiştirdiği çok önemli bilim insanları var. Yine bu topraklar o geleneğe dönsün ve yine bu topraklar üreten insanları üretmeye devam etsin diye bir gayretimiz var. Mesafede alıyoruz verdiğimiz emeğin karşılığını kat kat geri aldığımızı görüyoruz. Çok uzun süre olmadı. 1.5 senedir Diyarbakır’dayım ve bunun karşılığını aldığımızı görüyorum. Bundan da mutlu oluyorum.

Ben tekrar bugün temelini atmış olduğumuz Raif Türk İlkokulu'nun inşallah en kısa zamanda bitirilerek eğitim camiamıza katılmasını temenni ediyorum. Raif beye, şirketine, şirketteki yönetici arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Nitelikli bir okul olacak. Nereden biliyorsunuz? Gelirken çevre duvarlarını gördüm. Çok nitelikli hemen Raif bey kendisi taşçı olunca mermerci olunca çok güzel, nitelikli çevre duvarlarından başlamış inşallah okulumuz da çok nitelikli olacağına inanıyoruz. Ben tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan yaptı. Arslan, 32 derslikli okulun eğitim camiasına önemli bir katkı olduğunu belirterek Raif Türk’e Milli Eğitim camiası adına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından 32 derslikli olan okulun temel atma töreni toplu halde butona basılarak gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim