Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık çalışanları Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda da taleplerini haykırdı. Sağlık emekçileri yaptıkları ortak açıklamayla hükümete “Bıçak kemikte” uyarısı yaptı.

Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık çalışanları Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda da taleplerini haykırdı.Sağlık çalışanlarının ortak açıklamasını Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okudu.

‘Geçinemiyoruz’

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan’ın okuduğu açıklamada, “Bugün gelinen aşamada tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması nedeniyle zor durumdadır. Genç hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri ülkeyi terk etmekte çareyi arıyor. Kamuoyuna yansıdığı gibi ağır çalışma koşulları ve mobbing etkisi ile intiharlar yaşanıyor. Uzun nöbetler sonrası uykusuz kalanlar trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor. Yüzlercemiz pandemi ile mücadelede yaşamını yitirdi. Yüz binlercemiz enfekte oldu. Bu da yetmezmiş gibi yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının biraz üzerinde kalan düşük aylık gelirler ile hepimiz birden ‘Geçinemiyoruz’ demeye başladık. Evet, artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Onun için iş bırakarak bu gün alanlara çıkarak uyarıyoruz!” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri ise şöyle sıralandı:

“-Özelleştirme politikalarından vazgeçin.

Koruyucu sağlık hizmetlerini öncelleyin.

-Tüm işkolu emekçilerine emekliliğe yansıyacak yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret uygulamasını başlatın.

-Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verin.

-Güvenceli çalışabilme koşullarını sağlayın. Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri sağlıklı çalışma ortamları oluşturun.

-COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası

-Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verin.”

Editör: TE Bilişim